Zelenszkij rendeletet írt alá a sürgős gazdasági intézkedésekről

2019. szeptember 21., 14:16 , 974. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellátta kézjegyével a 713/2019 sz. rendeletet, mely a gazdasági növekedés biztosítására, a régiók fejlődésének ösztönzésére és a korrupció megelőzésére irányuló sürgős intézkedések kidolgozására utasítja a kormányt – jelentette az Ukrajinszka Pravda az államfő weboldala nyomán.

A gazdasági fejlődés gyorsítása, a közigazgatás további decentralizálása és a korrupció megelőzése érdekében a rendelet megbízza a miniszteri kabinetet, hogy biztosítsa az alábbi törvényjavaslatok kidolgozását és benyújtását a Legfelső Tanácsnak 2019. október 1-jéig: 

– a mezőgazdasági hasznosítású földterületek forgalmáról;

– a szerencsejáték-üzlet legalizálásáról Ukrajnában;

– néhány törvény módosításáról az ukrajnai borostyán-kitermelés szabályozása céljából;

– az ukrán Költségvetési törvénykönyv módosításáról az Állami Regionális Fejlesztési Alap pénzeszközeinek hatékonyabb felhasználása céljából.

A miniszteri kabinetnek 2020. január 1-jéig a következő törvénytervezeteket kell kidolgoznia és benyújtania a Legfelső Tanácsnak:

– Ukrajna közigazgatási-területi berendezkedéséről;

– Ukrajna néhány törvényének módosításáról a helyhatósági választások jogi szabályozásának tökéletesítése céljából;

– Az állami regionális politika alapjairól című törvény módosításáról a regionális fejlesztési ügynökségek lehetőségeinek bővítése céljából; 

– A régiók fejlődésének ösztönzéséről című törvény módosításáról a régiók versenyképességének javítása érdekében;

– bizonyos ukrajnai törvények módosításáról a munkaügyi szabályozás naprakésszé tétele érdekében.

A kormány megbízást kapott arra is, hogy a 2020. évi költségvetés véglegesítése során az igények megalapozottságának mértékében biztosítson forrásokat a gazdasági növekedés ösztönzését célzó intézkedésekre, a társadalmi szabványok javítására, az Ukrán-Kárpátok hegyvidéki területeinek fejlesztésére, valamint az Állami Regionális Fejlesztési Alap forrásainak bővítésére.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)