Az ingatlan átírásának módozatairól

2019. szeptember 22., 11:20 , 973. szám

„Korábban vettünk egy lakást a megtakarított pénzünkön. Hogyan írassam át ezt a lakást a feleségemre, s mennyibe fog ez nekem kerülni?”

– A tulajdonjog átruházásának több módja is létezik, minden attól függ, hogy mi a célja ezzel a lépéssel. Szóba jöhet, hogy eladja a feleségének az ingatlant vagy – házasság idején keletkezett tulajdon esetén – a tulajdonrészt a közös tulajdont képező vagyontárgyban. De lehetséges megoldás az ajándékozás, az örökbe hagyás, az örökségi szerződés kötése, vagy akár az eltartási szerződés is.

Az adott eset részleteinek ismerete nélkül a legoptimálisabb megoldásnak az ajándékozás tűnik. Ajándékozási szerződés kötésekor az egyik fél (az ajándékozó) átadja (vagy kötelezi magát, hogy a jövőben átadja) térítésmentesen (ajándékba) a másik fél (a megajándékozott) tulajdonába a vagyontárgyat.

Ajándék ingóság (többek között pénz vagy értékpapír) és ingatlan egyaránt lehet. Ugyancsak képezheti ajándék tárgyát maga a tulajdonjog is, amelynek az ajándékozó a birtokában van, vagy a birtokában lesz a jövőben.

Ingatlan esetében az ajándékozási szerződést kötelező írásban rögzíteni és közjegyző által hitelesíteni.

Az eljárás árát nehéz pontosan megbecsülni, mivel önnek közjegyzőhöz kell fordulnia a szerződés összeállítása és hitelesítése végett. Köztudott viszont, hogy az állami és a magánközjegyzők díjszabásai eltérőek lehetnek, de befolyásolhatják a fizetendő összeget az adott régió viszonyai és az odaajándékozandó ingatlan értéke is.

A pillanatnyilag hatályos adótörvény értelmében az ingatlan ajándékozása az első- és másodfokú családtagok esetében nullakulcsos adó alá esik.

hk