Jótékonysági bál Ungváron gróf Bercsényi és Csáky Krisztina szellemiségét idézve

2019. szeptember 24., 19:31 , 974. szám

Második alkalommal adott otthont az ungvári vár udvara a Bercsényi Jótékonysági Bálnak. A szervezők által impozáns környezetté alakított belső udvar a korabeli báli világot hívatott visszaidézni. Az eseményen most is nemes ügyért bálozott a kárpátaljai értelmiség. A felajánlott összegekből a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Gyermekotthont támogatták.

A szeptember 21-én megrendezett jótékonysági bálon Kárpátalja minden régiójából érkezetek vendégek.  Az esemény alkalmával Buhajla József ungvári magyar főkonzul elmondta: „Ez már a második Bercsényi bál, amelyet jótékony céllal rendezünk meg. Gróf Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina az életének jelentős részét itt töltötte, ebben a várban. Csáky Krisztina pedig nagyon sokat jótékonykodott. Túl azon, hogy szeretnénk az ő szellemiségüket éltetni, azt a példát is tovább szeretnénk örökíteni, hogy a jótékonykodás fontos, erre példa maga az itt élt Csáky Krisztina. A mostani alkalommal a bál teljes bevételét a nagydobronyi gyermekotthonnak ajánlottuk fel” – mondta a főkonzul.

A diplomata szerint az esemény jó példája annak, hogy a bálon részt vevő magyar és ukrán értelmiségi réteg együtt tud szórakozni. Szerinte Budapest és Kárpátalja között nincs konfliktus, a probléma Kijev és Budapest között van. A mostani bál alkalmával is jelen voltak a megyei ukrán vezetők is. Bár a kormányzó nem tudott jelen lenni, azonban egy magyar nemzeti színekben pompázó cukrászművészeti alkotást küldött az eseményre.

A bált a beregszászi Harmónia Táncegyüttes bécsi keringője és egy csacsacsa nyitotta meg. Ezt követően Pincés Angelina és zenekara jó hangulatú jazzmuzsikát és ismert sanzonokat játszottak. Az idei éven is megválasztották a „bál szépét és udvarhölgyeit”, aki egy napra Csáky Krisztina „bőrébe bújhatott”. A bál szépe idén Nyíri-Iváncsik Katalin lett, udvarhölgyei pedig Mondok Bernadett és Ráti Renáta. Az est folyamán a jó hangulatú talpalávalót az Integrál zenekar biztosította.

A rendezvény ideje alatt lehetőség volt neves kárpátaljai festőművészek és szobrászművészek alkotásaira licitálni, amelyek bevételét szintén a gyermekotthon támogatására fordították. A legnagyobb licitet Soltész Péter Ungvári vár című festménye kapta.

A bál folyamán köszönetet mondott ifj. Katkó László, a Nagydobronyi Gyermekotthon vezetője és Katona Viktória, az intézmény lelkészi vezetője is. Az est éjszakába nyúló mulatsággal ért véget.

Az esemény Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet közös szervezésében valósult meg.

Váradi Enikő