Tovább formálódik az egységes felvidéki magyar érdekképviselet

2019. október 2., 08:52 , 975. szám

Egyeztetéseket kezdtek a közös programalkotásról az egységes felvidéki magyar érdekképviselet megteremtésében érdekelt felvidéki magyar politikai és civil szervezetek Pozsonyban múlt csütörtökön.

Az egységes felvidéki magyar érdekképviselet megteremtése leginkább a Szlovákiában jövő februárra kitűzött parlamenti választásokkal összefüggésben vált sürgetővé, és azután kapott új lendületet, hogy augusztusban nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd között a választási együttműködés lehetőségeiről indított tárgyalássorozat eredménytelen lett.

A tárgyalások első fordulóját a MKP meghívására a felvidéki magyar párt pozsonyi központjában tartották. Az egyeztetésen a vendéglátó MKP mellett többek között a belügyminisztériumban bejegyeztetését kérő Összefogás mozgalom, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, a Csemadok, a Magyar Fórum párt, az Új Egység, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet vett részt.

A tárgyalások résztvevőinek leginkább két kérdésre kell választ találniuk. Elsősorban arra, hogyan kivitelezhető a közös indulás a választásokon, és az egységes magyar érdekképviseletként milyen programban tudnak megegyezni.

Menyhárt József, az MKP elnöke a találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatón azt mondta, hogy bár a technikai feltételek a közös induláshoz még nem tisztázódtak, és több lehetőség is terítéken van, nagyon fontos, hogy a résztvevők érdekeltek a közös programalkotásban. A találkozó résztvevői megegyeztek abban is, hogy nem tesznek olyan kijelentéseket és lépéseket, amelyek a formálódó egység kárára lennének – tette hozzá.

(MTI/Kárpátalja)