A csapatszétválasztást ellenzők összetűzést provokáltak a frontvonalnál

2019. október 9., 16:49

A kelet-ukrajnai csapatszétválasztást ellenző ukrán nacionalisták és veteránok egy csoportja összetűzésbe keveredett szerdán az ukrán rendfenntartókkal egy Donyec-medencei átkelőhelynél, aminek következtében egy rendfenntartó megsebesült – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az incidens a Luhanszk megyei Kreminna településnél történt. A nacionalisták Zolote település felé tartottak, hogy megakadályozzák az ott tervezett csapatszétválasztást az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadár fegyveres erők között. A helyszínen készített videofelvétel tanúsága szerint a rendfenntartók az összecsapás közben többször a levegőbe lőttek. Andrij Bileckij, a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet vezetője közölte, hogy az akció résztvevői békés célú akcióra készültek és az incidenskor nem volt náluk lőfegyver.

A csapatszétválasztás folytatásáról a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban állapodtak meg a legutóbbi, október 1-jei találkozón. Az egyezség szerint a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka település után – ahol a katonai alakulatokat egy-egy kilométerrel már hátrébb vonták egymástól –, most meg kellene kezdeni a csapatok hasonló szétválasztását Zolote és a Donyeck megyei Petrivszke településeknél.

A szétválasztás megkezdésének alapfeltétele viszont az – ismertette a megállapodást múlt szerdán az ukrán védelmi minisztérium –, hogy a kijelölt területen a felek legalább hét napon át betartsák a tűzszünetet. Zolote település környékét azonban az ukrán Donyec-medencei hadműveleti parancsnokság szerdai jelentése szerint még október 7-én is érte szakadár oldalról néhány provokatív jellegű támadás, ami miatt csúszik a csapatszétválasztás megkezdése.

Kedden a Nemzeti Hadtest sajtószolgálata közzétette, hogy nacionalista és veterán szervezetek a Donyec-medencében úgynevezett ellenállási központot hoztak létre Ukrajna Oroszország előtti „kapitulációjával¨ szemben – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint a Nackorpuszt vezető Bileckij korábban kijelentette, hogy ha a csapatszétválasztás miatt Zolote vagy más település ukrán katonai védelem nélkül marad, akkor az ő szervezete veteránokkal együtt kész oda bevonulni.

(MTI)