30 éve szabadon – A magyar rendszerváltás és a külhoni magyarság

2019. október 15., 19:20 , 977. szám

A beregszászi magyar konzulátus október 15-én sajtótájékoztatót tartott, melyen legújabb programjuk kapcsán informálták a média képviselőit. A tervezett rendezvény célja, hogy megvizsgálják, hogyan hatottak egymásra a magyarországi rendszerváltási folyamatok és a határon túli régiók folyamatai. A program során konferencia, dokumentumfilm-vetítés és kárpátaljai festők reprezentatív kiállítása várja majd az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az újságírókat, majd röviden mesélt a 30 éve szabadon – A magyar rendszerváltás és a külhoni magyarság elnevezésű programsorozatról, melyet október 25-én és 26-án rendeznek meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke. 

Beke Mihály elmondta: „Egész évben a rendszerváltás harmincadik évfordulóját ünnepeljük, ezért úgy gondoltuk, hogy ezt szeretnénk kibővíteni a határon túlra is. Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy az erdélyi magyar exodus hozzájárult ahhoz, hogy később a magyarországi határok könnyebben megnyíltak. Azt gondoltuk, hogy mindenképp érdemes lenne a határon túli magyarság összefüggéseiben vizsgálni a rendszerváltás eseményeit, így a kárpátaljai folyamatokat is megvizsgálva.”

A programsorozat keretében október 25-én filmklubra kerül sor a főiskola Fodó Sándor termében, amelyen különböző dokumentumfilmeket vetítenek majd a rendszerváltásról. Megtekinthető lesz Balogh László A vers ereje – Kádár félelme c. filmje, Farkas György Szőcs Géza-portréja, Debreceni Mihály A KMKSZ 30 éve című filmje. A vetítést követően közönségtalálkozóval folytatódik a program, melyen Debreceni Mihály beszélget majd az alkotókkal. Szintén október 25-én a programhoz kapcsolódóan kárpátaljai magyar festők alkotásaiból nyílik kiállítás a beregszászi konzulátus Gulácsy termében. A rendezvény október 26-án dél­előtt konferenciával folytatódik a Rákóczi-főiskola Gross Arnold termében. A szimpózium során Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Dupka György közíró, Duray Miklós író, politikus, Milován Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke, Simon János politológus, Szőcs Géza költő, miniszterelnöki főtanácsadó, Vári Fábián László költő, író, Zubánics László, az UMDSZ elnöke mesélnek a rendszerváltásról, s az elmúlt harminc évről. 

A tájékoztató alkalmával Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul elmondta: „Ez a program egy országos programsorozat része: harmincéves visszatekintés a rendszerváltás történetére és az azt követő három évtizedre. Olyan kiemelkedő személyiségek vesznek majd részt ezen a programon, akik emblematikus figurái voltak a magyar rendszerváltásnak. Nagyon fontos számunkra, hogy a magyar rendszerváltás élesztő elemeként mutassuk be a külhoni régiókban történő rendszerváltási folyamatokat, amelyek akár Kárpátalján, akár Erdélyben történtek, és nagyon komoly impulzusokat adtak a magyarországi rendszerváltásnak. Szőcs Géza, a konferencia egyik vendégelőadója egyike azon határon túli magyar politikusoknak, akik szamizdat kiadásokat szerveztek a szélsőségesen elnyomó diktatúrában. A rendezvény keretében egy kihelyezett ülést is tart a Magyar Művészeti Akadémia bizottsága.”

A 30 éve szabadon – A magyar rendszerváltás és a külhoni magyarság elnevezésű rendezvénysorozatra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A program október 25-én 16.00 (közép-európai i. sz.) kezdődik. Október 26-án a konferencia 09.00 (közép-európai i.sz.) veszi kezdetét.

A program társszervezője a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. Az esemény a Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából valósul meg.

VE