Az ukrán nagykövet színvallásra szólította fel az új összetételű magyarországi ukrán nemzetiségi önkormányzatokat

2019. október 17., 10:35

Felhívással fordult a magyarországi ukrán közösséghez Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete az október 13-i önkormányzati választások kapcsán, amikor a nemzetiségi önkormányzatok, köztük az ukrán megválasztására is sor került.

„Ukrajna világosan tartja magát a partnerünk belső ügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, és ennek ismét tanújelét adta a magyarországi helyhatósági választások során.

Ugyanakkor nem hallgathatjuk el aggodalmunkat annak kapcsán, hogy a választások eredményeként a magyarországi ukránok önkormányzati testületeibe bekerültek azok is, akik korábban cselekedeteikkel vagy kijelentéseikkel megkérdőjelezték Ukrajna területi integritását és szuverenitását” – áll egyebek mellett a magyarországi ukrán nagykövetség weboldalán megjelent felhívásban.

„Megértjük, hogy Oroszország Ukrajna elleni hibrid háborúja minden területen zajlik. Ugyanígy világos számunkra, milyen könnyű volt az orosz propaganda és manipuláció áldozatává válni, különösen az orosz agresszió kezdetén, amikor hiányzott a valós információ és az egész nemzetközi közösség mozgósítására szükség volt az információs háború leküzdéséhez is.

Ugyanakkor ma, amikor az egész világ érti, hogy miről van szó, a nyilvános álláspont hiánya azoknak a korábbi cselekedeteknek és kijelentéseknek az újraértékeléséről, amelyek megkérdőjelezték Ukrajna területi integritását és megpróbálták igazolni az országunkkal szembeni orosz agressziót, csak a Moszkvával való tudatos összejátszásról tanúskodhat annak Ukrajna elleni agressziójában.

Meggyőződésem, hogy az ukrán közösségnek jogában áll nyilvános magyarázatot várni az Ukrajna területi integritása elleni korábbi, szintén nyilvános megnyilatkozásokkal és tettekkel kapcsolatos álláspontot illetően” – írja Ljubov Nepop.

„Oroszországnak az Ukrajnával és a világgal szemben folytatott hibrid háborúja közepette rendkívül fontos, hogy ne engedjük belülről elpusztítani egységünket és a nemzetközi támogatást.

Arra buzdítjuk a magyarországi ukránokat, akik valóban szívükön viselik Ukrajna és az ukrán–magyar kapcsolatok sorsát, hogy fogjanak össze, és ne engedjék manipulálni magukat.

Készek vagyunk együttműködni valamennyi ukrán szervezettel és képviselővel, akik ezen az állásponton vannak, és kizárjuk az együttműködés lehetőségét azokkal, akik megkérdőjelezik országunk területi integritását, vagy megpróbálják összeveszejteni az ukránokat és a magyarokat a történelem manipulálásával” – zárul a felhívás.

(hungary.mfa.gov.ua/Kárpátalja)