Megérett, megérett a fekete szőlő…Szüreti bál Gáton

Olvasói levél

2019. október 21., 18:02 , 978. szám

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megrendezésre került a szüreti felvonulás és bál Gáton. A hagyományőrző rendezvény a délelőtti órákban vette kezdetét, mikor is a falu fiataljaiból álló csőszök feldíszített szekérrel elindultak, hogy bálba hívogassák Gát és a környékbeli falvak lakóit. A fiatalok népdalokat énekelve az esti órákban értek vissza a bál helyszínére, ahol a megnyitóval folytatódott a rendezvény.

Lőrinc Ágota, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Gáti Alapszervezetének elnöke köszöntötte a szüreti bálon megjelenteket, és bemutatta a vendégeket: Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) elnökét, Bakancsos Lászlót az UMDSZ BJSZ elnökét, Lokita István polgármestert és Mátyus Dávidot, a KMKSZ ISZ helyi alapszervezetének elnökét. Lokita István a bálozókhoz szólva elsősorban   megköszönte mindenkinek a munkáját, akik idejüket nem sajnálva dolgoztak, hogy a falu apraja-nagyja egy tartalmas szombat estét tölthessen el. Bakancsos László örömét fejezte ki, hogy a gátiak a nehéz időkben is összefogással ilyen szép és tartalmas rendezvényt szerveznek. Sin József kiemelte, hogy Gáton nemcsak ápolják a hagyományokat, hisz az nem beteg, hanem tesznek is érte a megmaradásért, hisz a hagyományaink csak akkor maradnak fenn, ha megéljük őket. A köszöntők után a magyar népviseletbe bújt, táncos lábú lányok és legények csősztánca következett, mely az elmaradhatatlan szőlőtaposással folytatódott. A rendezvény azonban tartogatott még meglepetéseket az est során. Ünnepélyes keretek között kiosztásra kerültek a községünkben működő polgárőrök hivatalos igazolványai. A polgármester köszönetét fejezte ki minden polgárőrnek, hogy szabadidejüket feláldozva éjszaka útnak indulnak, és vigyáznak minden gáti polgárra.

A bál során kiválasztásra került Gát legjobb bora. A zsűri Parászka László és Sass Krisztián borászok döntése alapján a Gát legjobb bora 2019 címet Heé Arnold bora nyerte, a második helyezett Heé Leventéé, a harmadig pedig Szeles Józsefé lett. Az est során a jelen lévő legények megvásárolhatták párjuknak a szebbnél szebb szüreti kosarakat.

A rendezvény további részében hajnalig tartó mulatozás következett. A tartalmas szórakozást a KMKSZ BKSZ, az UMDSZ BJSZ, Gát község polgármesteri hivatala, a KMKSZ Gáti Alapszervezete és a KMKSZ  ISZ szervezte, valamint támogatta.

L.Á.