Azt szeretnék, ha ismét 18 éves kortól lenne a behívás

2019. október 26., 09:32

A Védelmi Minisztérium tervei szerint kezdeményezni fogják, hogy a behívás sorkatonai szolgálatra legyen ismét 18 éves kortól – jelentette a Armija Inform nyomán a korreszpondent.net.

A kezdeményezés, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara is támogat, egy az Elnöki Hivatalban rendezett tanácskozáson hangzott el.

Mikola Kacsanenko alezredes, a Szárazföldi Erők Parancsnoksága vezérkari személyzetirányítási osztályának vezetője szerint jelenleg eltérések vannak A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról című törvény, valamint a behívásról szóló elnöki rendelet között. Így a jogszabály kimondja, hogy sorkatonai szolgálatra a 18. életévüket betöltött polgárokat hívják be, míg az elnöki rendelet szerint a polgárok behívására 20 éves kortól kerül sor.

Emellett felvetődött, hogy emelnék a kiróható bírság összegét, ha valaki nem jelenik meg a behívóra, valamint egyéb jogszabályi kezdeményezésekről is szó esett, amelyek szigorítanák a sorkötelesek felelősségét a katonai nyilvántartás szabályainak betartásáért.

A korreszpondent.net a hír kapcsán emlékeztet, az őszi sorozás alatt behívót kapott a hadkiegészítő parancsnokságtól egy ötéves gyermek. A behívót az anyuka tette közzé a világhálón. A hatóságok elnézést kértek a tévedésért.

(korrespondent.net/Kárpátalja)