Vitalij Antyipov ígéretett tett arra, hogy tisztázni fogja magát

Elfutott a sajtó elől a Magyarországon körözött beregszászi képviselő

2019. november 4., 14:47 , 980. szám

November 4-én rendkívüli ülésen hallgatta meg a Beregszászi Városi Tanács Vitalij Antyipovot, a Magyarországon egy határrendész zaklatása miatt körözött beregszászi városi tanácsi képviselőt, a Beregszász Fejlődéséért nevű háromtagú képviselőcsoport vezetőjét. A képviselő megalapozatlannak nevezte az ellene felhozott vádakat, és ígéretet tett arra, hogy a későbbiek során a végére jár az ügynek, és a városi tanács előtt tisztázni fogja magát. Egyúttal a tanács szavazás útján elutasította a Babják Zoltán polgármesterrel szembeni bizalmatlansági indítványát.

A tanácsülés kezdetén Irina Selemon független városi tanácsi képviselő arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy Vitalij Antyipov képviselővel szemben Ukrajnában is számos büntetőeljárás van folyamatban, például 2017-ben játékautomatákat üzemeltetett illegálisan. Selemon képviselő asszony elmondta, hogy korábban ő mint a városi tanács képviselője hivatalos levélben kért tájékoztatást a bűnüldöző szervektől Antyipov náluk szereplő ügyeinek állásáról, ám eddig még nem kapott választ. Ezúttal a városi tanács fordult az ügyben a bűnüldöző szervekhez, a képviselő asszony javaslatát egy tartózkodással a jelenlévő 21 képviselő megszavazta.

A polgármester távollétében Ljudmila Tokar, a városi tanács jegyzője vezette a rendkívüli tanácsülést, aki elmondta, hogy a közösségi médiából és az ukrajnai és magyarországi sajtóból értesültek arról, hogy Anti Viktor ellen a magyar rendőrség hivatalos weboldalán körözést adtak ki. A körözött személy fényképe és – a nevén kívül – minden más személyes adata megegyezik Vitalij Antyipov képviselőtársuk adataival. Ennek tisztázására szólította fel a jelenlévő képviselőt, hisz az ügy rossz fényt vet a városi tanácsra is.

Vitalij Antyipov jelezte, hogy ártatlan az ügyben, ahogy ezt korábban már a sajtónak is elmondta. Egyelőre jogászokkal és az ukrán bűnüldöző szervek munkatársaival egyeztet, és később tisztázni fogja magát a vádak alól a tanács előtt.

Ugyanakkor a városi tanácshoz Vitalij Antyipov képviselő nyújtott be bizalmatlansági indítványt Babják Zoltán polgármester ellen. A Magyarországon körözött képviselő az indítvány napirendre tűzését még megszavazta, majd a titkos szavazás megkezdése előtt sietve távozott a tanácsteremből Viktor Szajenkov képviselőtársával. A tanácsülésen jelen lévő három tévéstáb közül az egyik utánuk sietett, de az operatőr később annyit mondott tudósítónknak, hogy a képviselők elfutottak előlük.

Végül a Beregszászi Városi Tanács a Beregszász Fejlődéséért képviselőcsoport két képviselőjének távozása után elutasította a polgármesterrel szemben kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

A magyarországi sajtóban megjelent hírek szerint Antyipov két személyt felbérelt, akik megfenyegettek egy határrendészt, aki állítólag akadályozta őt a cigaretta határon történő átcsempészésében.

A máskor általában magabiztos képviselő ezúttal láthatóan nagyon ideges volt, és nyilván azért nem várta meg az általa kezdeményezett bizalmatlansági indítványról történő szavazást sem, mert nem szeretett volna válaszolni a tanácsülésen jelen lévő újságírók kérdéseire.

Badó Zsolt