A megállapodások végrehajtását várja Ukrajnától az Európai Parlament

Győri Enikő tájékoztatója

2019. november 7., 18:59

A hatályban lévő EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás az EU belső piacának védelme érdekében igyekezett az ukrán csirkemell filé behozatalát szigorú korlátok között tartani. Az ukrán fél azonban, egy joghézagot kihasználva, a belső piac védvonalait megkerülve ezidáig vámmentesen és mennyiségi korlát nélkül tudott csirkemell-filét juttatni az uniós piacra, veszélyeztetve ezzel az Unión belüli csirketenyésztők helyzetét. Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) ma megszavazta Győri Enikő fideszes EP-képviselő jelentését, mely a csirkemell túlzott behozatalát lehetővé tevő joghézagot tervezi megszüntetni. 

Győri Enikő felszólalásában kifejtette: „A jogalkotók nem vették észre a megállapodásban rejlő joghézagot és az ukrán leleményesség megtalálta ezt a kiskaput. Felismerték, hogy egy innovatív vágási módszerrel ki tudják kerülni a mellfilére vonatkozó kvótát. A „Batman-csirkeként” elhíresült vágást alkalmazták, melynél a mellrésznél meghagytak a szárnyakból egy kis részt, melyet később, az Unió területén távolítottak el. Az így vágott csirke eddig vámmentesen és mennyiségi korlát nélkül léphetett a közös piacra, veszélyeztetve az uniós termelők érdekeit. Tehát egy plasztikai beavatkozással kerülték ki a mellfilére alkalmazott 20 ezer tonnás kvótát”. Ennek eredményeként 2018-ban már 55 ezer tonna nem hagyományos vágású mellfilé jutott be az EU területére.

„A Bizottság javaslata nyomán a nem hagyományos vágásra vonatkozó kvótát összevontuk a mellfilére vonatkozó kvótával, ennek pedig megemeltük a mennyiségi korlátját. Az ukrán kormány ezt már jóváhagyta, most várjuk, hogy az ukrán törvényhozás is megerősítse. Az Európai Parlament plenáris ülése még novemberben pontot tesz az ügy végére”  mutatott rá a néppárti politikus.

Győri Enikő örömét fejezte ki, hogy ezzel a megoldással kiküszöbölhetjük a túlzott csirkehúsbehozatal piactorzító hatását, és helyreállíthatjuk az uniós termelők védelmét. A képviselő emlékeztette az Európai Bizottságot: „biztosítanunk kell, hogy a jövő kereskedelmi megállapodásaiba ne kerüljenek ehhez hasonló joghézagok”.

Brüsszel, 2019. november 7.