A burgonya téli tárolása

2019. november 14., 12:28 , 981. szám

Természetes törekvés, hogy szeretnénk, ha minden zöldségféle, amelyet igyekszünk megtermelni télire, egészen tavaszig a rendelkezésünkre álljon. Ennek a célnak az elérésében meghatározó szerepet játszik, hogy időben végezzük el az adott zöldség betakarítását, és hogy megfelelő tárolási módot válasszunk. Az alábbiakban a burgonya téli tárolásával foglalkozunk.

A burgonyatermesztés talán legjelentősebb és nagy figyelmet igénylő műveletei a betakarítás és a tárolás. A burgonya eltarthatósága az érettség fokától és a sérülések mértékétől is függ, ezért nagyon fontos a betakarítási idő helyes megválasztása, a gumók sérülés- és veszteségmentes felszedése.

A téli tárolásra szánt burgonyát csak teljesen érett állapotban szabad betakarítani, vagyis akkor, ha a növény szára és a levélzete már teljesen elszáradt. Vigyázzunk azonban, mert ha a betakarítás korai időpontban történik, a talajfeletti részek elszáradása bizonyos vírusos és gombás fertőzések tünete is lehet!

A burgonya akkor minősül érettnek, ha a szár a talajból könnyen kihúzható, a gumók is könnyen leválnak, és a megdörzsölt gumóról a héja nem hámlik már le. Az éretlen gumók sérülékenyebbek, érzékenyebbek a fizikai behatásokra, könnyebben fonnyadnak, és gyorsabban fertőződnek. Emiatt nehezebben és nagyobb veszteséggel tárolhatók.

A burgonya betakarítási ideje a fajták tenyészidejétől és bizonyos mértékig az ültetési időtől is függ. A nálunk termesztett burgonyafajták augusztus eleje és október közepe között, nagyobbrészt szeptemberben érnek be.

A nagyüzemi termesztésben a betakarítást ma már gépekkel végzik, a háztáji kertekben, kis területen azonban általában kézi munkával, kapával vagy ásóval szedik fel a termést. Ha sikerült a növényállományt gyommentesen tartani, akkor a gumók felszedése is jóval könnyebb lesz, kevesebb lesz a sérült, félbevágott gumó.

Nagyon fontos, hogy a tárolásra kerülő termésbe ne kerüljön sérült, beteg gumó, mert a tárolás során ezek a sérült példányok indítják el a különböző rothadási folyamatokat. Lehetőleg száraz időben szedjük fel a burgonyát, mert ha nedves, nyirkos talajról takarítottuk be, a betárolás előtt hűvös, árnyékos helyen kell tartani, hogy a gumók megszáradhassanak.

Az étkezési burgonya tárolására azok a pincék, vermek, tárolók a legalkalmasabbak, amelyek fagymentesek, hűvösek, ahol a tárolási időszak alatt nem éri fény a gumókat, ugyanis a világosban tartott burgonya bezöldül, szolanin termelődik benne – egy kémiai anyag, mely a színváltozást okozza. (Az ilyen burgonya íze kesernyés, és nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező.) Ilyen helyeken a gumók hosszú ideig eltarthatók, nem zöldülnek, nem csíráznak ki, és itt a legalacsonyabb az apadási veszteség is.

A gumók eltarthatósága szempontjából fontos fajtatulajdonság, hogy a hosszabb nyugalmi idejű fajták akár magasabb hőmérsékleten is tárolhatók nagyobb veszteségek és a túl korai csírázás veszélye nélkül. A rövid tenyészidejű fajtáknak azonban általában rövid a nyugalmi idejük is, ezért nehezebben tárolhatók a következő év tavaszáig.

A burgonya tárolása a hagyományos módszerek szerint történhet: pincékben, vermekben és prizmákban. A hagyományos pince a legjobb a burgonyának. A tárolás során a „lecsírázást” nem szabad kihagyni, ha azt szeretnénk, hogy a termés minél tovább elálljon. Vagyis át kell nézni az eltárolt burgonyamennyiséget, és le kell tördelni a gumókról a csírákat. Ha ezt elhanyagoljuk, a csírák lassan felemésztik, összefonnyasztják, kiszárítják a burgonyánkat. Ilyenkor az esetlegesen rothadásnak indult szemeket is el kell távolítani a zsákból. A vetőburgonyáról a pincecsirákat szintén el kell távolítani, mert általában a csúcsrügyekből törnek elő. Ha eltávolítjuk őket, a többi alvó rügy is hajtani kezd, és így egy-egy burgonyán több csíra keletkezik, mintha a csúcsrügyes csírákat meghagynánk. A több csírából vetés után majd több szár hajt ki és remélhetőleg így több burgonyagumónk lesz.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza