ProAgri Napok

2019. november 16., 13:03 , 982. szám

Ideális volt az időjárás november 15-én, pénteken a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány által szervezett előadás-sorozathoz. Tévedés ne essék, egész nap borongós, esős idő volt, de lévén, hogy a mezőn nem lehetett dolgozni, több kistermelő is el tudott jönni a ProAgri Napokra, melyet a Nagydobronyi Magyar Házban szerveztek. Már előző nap is nagy volt az érdeklődés, csütörtökön Dercenben tartották előadásaikat a meghívott vendégek és kárpátaljai falugazdászok. Az eredményes és jövedelmező termesztéshez naprakész tudásra van szükség. A ProAgri Napok rendezvénysorozat ezen tudás átadását hivatott szolgálni immár hatodik éve.

Őrhidi László, az alapítvány elnöke köszöntötte a szép számban megjelent gazdálkodókat, majd bemutatta az előadókat. „A nagy bérlőknek mindenkor az volt az érdekük, hogy ne kelljen kivásárolni a földet, hiszen a bérleti szerződésekkel 35-40 évre is elnyújthatják a kifizetéseket, s így nem kell nagyobb összegeket befektetniük” – vezette fel mondandóját a földtörvénnyel kapcsolatban Őrhidi László. Számításaik szerint kb. ezer dollár értékű egy hektár föld, de kétezer dollár feletti árakról is lehet hallani.

Ki az, aki szokott műszeres mérést végezni? – tette fel a kérdést előadása kezdetén dr. Kovács István. Alig akadt néhány termelő, aki rendszeresen végez különböző méréseket termőföldjén, holott ez ma már elengedhetetlen lenne. Egyszerűen fogalmazva, pénzt veszíthetünk, mégpedig nem keveset, ha nem megfelelő tápanyagokat juttatunk ki növényeink számára. Az előadó nemcsak beszélt a műszeres mérésről, de be is mutatott mérőeszközöket a néhány tízezer forintostól a 250-300 ezer forintosokig.

Deme Zsolt részletesen beszélt a modern paprika- és uborkater­mesztésről. Előadásában szó esett arról, hogy milyen fontos a megfelelő vetőmag, hogyan védekezzünk a betegségekkel szemben, és milyen terméshozam várható el megfelelő tápoldatozás mellett egy mai fajtától. Ruszthi Attila a vetőmagokról és a betegségek megelőzéséről beszélt, majd Varga László előadása következett. Varga László nemcsak jó szakember, de született rétor is, hiszen miközben zöldségtermesztési ismeretekkel lettünk gazdagabbak, minden 5-10 percben jót nevettünk, amikor beidegződéseinket figurázta ki. Az éghajlatváltozás arra késztet bennünket, hogy változtassunk termelési szokásainkon is. Új kártevők, betegségek jelennek meg, melyekkel szemben fel kell venni a harcot. Délután betekintést nyerhettünk a konténeres termesztés rejtelmeibe. Gál István falugazdász előadásából kiderült, hogy egy 400 m2-es fóliasátor átlagos éves fenntartási költsége 100 ezer hrivnya, míg az összbevétel, ami ebből termelődik kb. 180 ezer hrivnyára tehető. Molnár Ádám a csemegekukorica termesztéséről értekezett.

Egyre fejlődő világunkban a kistermelők sem engedhetik meg maguknak, hogy 50–100 éves módszereket alkalmazzanak. Ma már a tápoldatozást és a talaj pH-étékének mérését egyre több kárpátaljai gazda is elvégzi, hiszen így akkor és annyi tápanyagot juttathat ki, amennyire az adott növénynek szüksége van. Érdemes kertésznaplót vezetni, hiszen a problémák évről évre megismétlődnek, viszont nem mindig emlékszünk a megoldásra. A naplóba jegyzetelhetünk előadásokat is, mint amilyenek a ProAgri Napokon voltak.

Tóth János