Hencidától Boncidáig – a Hagyományok Háza népmesemondó versenye

2019. november 17., 11:01 , 981. szám

Másodszor hirdeti meg a Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel a határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló élőszavas népmesemondó versenyét. A szervezők a jelentkezéseket december 31-ig várják.

Az elmúlt évi sikeres versenysorozat nyomán a Hagyományok Háza ismét meghirdeti élőszavas mesemondó versenyét. A verseny minden, 18 év feletti korosztály számára nyitott, az intézmény a felnőtteknek szóló népmesemondó versenyére azokat a jelentkezőket várja, akik improvizatív módon, élőszóban adják elő az általuk választott magyar népmesét. Jelentkezni 2019. december 31-ig – a Hagyományok Háza honlapján található jelentkezési lap kitöltésével – lehet. A verseny fordulóit 2020-ban tartják.

„Az elmúlt évben meghirdetett, de idén lebonyolított versenyen a résztvevők három városi fordulóban: a jászberényi Népmesepontban, a békéscsabai Meseházban, valamint Hatvanban, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretei között mérhették össze tudásukat – foglalja össze a versenysorozat tapasztalatait Klitsie-Szabad Boglárka népmese szakelőadó, néprajzkutató. – A kezdeményezés igazi eredménye, hogy a jelentkezők megismerhették egymást, közöttük szakmai kapcsolatok és barátságok szövődtek.”

A pedagógus, a kezdő tehetségek és a hivatásos mesemondó kategóriákban mintegy félszáz – az egész országból és külhonból érkezett – résztvevő szoros versenyben vehetett részt. A jelentkezők között a férfiak és a nők aránya nagyjából azonos volt. A díjakat három sávban – Aranysávban, Ezüstsávban és Bronzsávban – osztották ki. Emellett többen számos különdíjban – mint a legszebb tájnyelven mesélő, a legígéretesebb ifjú tehetség – részesültek, s többen könyvjutalmat is átvehettek.

Az idei jelentkezés alapján a Hagyományok Háza a területi fordulókat február–május között szervezi, majd a továbbjutók a  júniusi, Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon találkoznak.

Jelentkezési határidő: 2019. december 31., éjfél

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/3954