Tapasztalataikat és termékeiket is ajánlják szomszédaink

2019. november 19., 14:49 , 982. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. beregszászi képviselete „A családorvosi rendelőhálózat eszközei, csecsemő- és terhesgondozás magyarországi tudástára, orvosi magánrendelők és laborok kialakítása, fenntartása” címmel szervezett szakmai konferenciát kárpátaljai orvosok, gyógyszerészek és egészségügyi dolgozók számára november 14-én Jánosiban.

A Helikon Hotel konferenciatermében lebonyolított rendezvényen közel 50 fő vett részt: Kárpátaljáról az egészségügyi közintézmények vezetői, szakemberei, orvosok, gyógyszerforgalmazó cégek képviselői, gyógyszerészek, egészségügyi dolgozók. Magyarországról pedig több orvosi műszer-, eszköz- és egyéb gyógyászati segédeszköz- és felszerelésgyártó, gyógyászati készítménygyártó cég mutatta be termékkínálatát. Továbbá egészségügyi szakmai szervezetek és vállalkozási érdekvédelmi szervezetek is megosztották tapasztalataikat a kárpátaljai kollégáikkal.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőbeszédében hangsúlyozta a szerteágazó egészségügyi területeket összekapcsoló szakmai fórum fontosságát, mert mint fogalmazott, minden népnek, országnak a legfontosabb értéke az ember, az ember egészsége. A főkonzul elmondta, a magyar medicina mindig betegközpontú, humanista volt, kiemelte az anyák és csecsemők gondozását 1908-tól végző védőnők fontos szerepét a rendszerben. A védőnői hálózat egyedülálló és példaértékű Európában.

Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. vezetője bemutatta az általa épített, állami tulajdonú, a magyar és a környező országok vállalkozóit szolgáló ingyenes gazdaságfejlesztési szervezetet, amely 14 magyarországi és 22 külföldi képviseletet működtet tíz országban. Hangsúlyozta, munkatársaival arra törekszenek, hogy minél több üzleti kapcsolat, tapasztalatcsere jöjjön létre a Közép-Európa országaiban működő vállalkozások között.

A kárpátaljai és ukrajnai egészségügy helyzetéről Roman Snicer, a Kárpátaljai Megyei Tanács egészségügyi bizottságának elnöke festett meglehetősen aggasztó képet, és egyben köszönetet mondott a magyarországi tapasztalatok megosztásáért, hisz Ukrajnában most zajlik az egészségügyi reform, amellyel szerinte legalább 20 évet késtek. Elmondta, hogy Ukrajna területén már 18 éve nem volt népszámlálás, ezért a tervezésnél mindig csak bizonyos szakértők becsült adataira tudnak hagyatkozni. Hivatalosan 42,5 millió lakosa van országunknak, viszont a tényleges kenyérfogyasztási adatok alapján Ukrajna lakossága nem éri el a 30 milliót sem, 28-29 millió fő körül lehet. Még rosszabb a helyzet a munkaképes lakosság tekintetében. Ha kivonjuk a nyugdíjasok, a 18 éven aluliak, a hadseregben szolgálók, a különböző hivatalokban és állami beosztásokban dolgozók létszámát, azt láthatjuk, hogy az egészségügyi biztosítás rendszerét körülbelül 4,5 milliónyian finanszírozzák. A negatív dinamika felgyorsult Kárpátalján is az utóbbi öt évben, ez alatt az időszak alatt 15 ezer gyermekkel született kevesebb megyénkben, mint az azt megelőző időszakban. Az elhalálozások száma is közel 3 százalékkal nőtt. Roman Snicer szerint, ha semmit nem teszünk az említett folyamatok megállítása érdekében, az önmagában is bűncselekménynek számít. Annál is inkább, mert a szomszédos európai országok már bizonyították, hogy az egészségügy lehet sikeres ágazat és jövedelmező, illetve a demográfiai krízist is lehet kezelni. Ezzel kapcsolatban szerinte bűn lenne nem kihasználni Kárpátalja szomszédos országokkal kialakított kapcsolati tőkéjét.

Köszöntötte még a konferencia résztvevőit Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, aki megerősítve az előtte szólót kijelentette: „Jó helyre érkeztek a magyarországi szakemberek, hisz nálunk van kit gyógyítani, de nem mindig van mivel.” Nehéz helyzetünkben több esetben támogattak már a magyarországi partnerek, tapasztalataik és termékeik megismerése most is sokat segíthet egészségügyi rendszerünk fejlesztésében. A járási tanács elnöke beszélt az ukrajnai egészségügyi reform céljairól és eredményeiről is és az ehhez kapcsolódó fejlesztésekről.

Köszöntötte még a konferencia résztvevőit Nagyija Lovha, Beregszász alpolgármestere és dr. Jakab Lajos háziorvos, a KMKSZ választmányi tagja.

A konferencián értékes szakmai előadásokat tartott Czomba Csaba, a Vállalkozók Országos Szövetségének társelnöke, dr. Balázs Máté Ádám gyógyszerbiztonsági szakember, Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke és Maradáné Veréb Vanda, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa. Végül a Magyarországról érkezett egészségipari termékgyártó, szolgáltató és forgalmazó vállalkozások mutatták be innovatív fejlesztéseiket és termékeiket.

A konferencia a magyarországi cégek és az ukrajnai szakemberek üzleti megbeszéléseivel ért véget.

Badó Zsolt