Könyvbemutató és író-olvasó találkozó a Rákóczi-főiskolán

2019. november 27., 15:41 , 984. szám

„Egy igazi katona képes kitartóan és keményen harcolni egyetlen kis színes szalagért” – Bonaparte Napóleon. A november 26-án rendezett könyvbemutatón és író-olvasó találkozón megismerhettük öt egymástól független, különböző nemzeti lobogó színe alatt szolgáló katona életpályáját és közösen írt szerzeményüket, a Katonakönyv c. művet.

A Cser Kiadó gondozásában megjelent kötetet a Rákóczi-főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének közreműködésével mutatták be. A beszélgetést Császár István adjunktus vezette.

A könyv szerzői: Gazda Albert a szovjet, Tóth Tibor a román, Huncík Péter a csehszlovák, Horváth Viktor a magyar és Makai József a jugoszláv néphadsereg szolgálatában állt a nyolcvanas években. A szerzők az idén napvilágot látott munkájukban beszámolnak, milyen is volt az akkor adott pártállami néphadsereg katonájának lenni, és ténylegesen milyen társadalompolitikai hatásokkal bírt és bír még most is az ő életükre nézve.

A szerzők közül hárman – Gazda Albert mint a szovjet hadsereg tüzérségi katonája, Makai József a jugoszláv néphadsereg gyalogságának kötelékéből és Tóth Tibor mint a román néphadsereg ejtőernyőse, valamint Vörös András a Cser Kiadó képviseletében – jelen voltak a könyvbemutatón. Ők személyesen is beszámoltak tapasztalataikról és a nyolcvanas évek katonájának mindennapjairól.

A szerzők egy jó hangulatú délutáni beszélgetés keretén belül át tudták adni a hallgatóságnak a szolgálatuk során tapasztalt félelmet, ami gyakran mindennapos szinten érte őket, az elnyomást és megaláztatást a feletteseik és katonatársaik részéről, de a sokszori vidám pillanatokat és pozitívumokat is, amelyekkel gazdagodtak.

Az esemény második felében a megjelentek feltehették kérdéseiket és megoszthatták véleményüket a szerzőkkel. A bemutató végeztével a könyv dedikálására volt lehetőség, valamint, aki még nem vásárolta meg a könyvet, az megtehette ott helyben, kedvezményes áron.

Kopinczu Krisztián