A málenkij robot áldozataira emlékeztek Beregsomban is

Olvasói levél

2019. november 27., 13:07 , 983. szám

November 24-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezete és a Beregsomi Református Egyház közös szervezésében Beregsomban is megemlékeztek az 1944-ben elhurcoltakról az áldozatok tiszteletére felállított emlékmű előtt.  A községből 81 embert hurcoltak el a Szovjetunió különböző lágereibe, közülük 24-en a lágerek névtelen sírjaiban nyugszanak.

Hetvenöt évvel ezelőtt a Kárpátalját megszálló szovjet csapatok több tízezer magyar és német nemzetiségű polgárt hurcoltak el a Szovjetunió területén lévő kényszermunkatáborokba. Az emberek egymás között csak egy kis munkát, vagyis „málenkij robotot” emlegettek, miközben nagy részük, sajnos, soha nem térhetett haza.

A vasárnapi istentiszteletet követően megrendezett megemlékezésen a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, Barta Ferenc köszöntőbeszédében kihangsúlyozta, milyen fontos emléket állítanunk községünk áldozatainak. Ezt követően Nagy Nikoletta, az alapszervezet titkára idézte fel az elhurcolások tragikus eseményeit, majd Ködöböcz Gyula emlékezett vissza a településről elhurcolt áldozatokra.

A továbbiakban a Somi Református Énekkar szolgálatát hallhatták a résztvevők, akik az alkalomhoz illő dalos műsorukkal idézték fel a lágerben zajlott eseményeket, Hidi Barbara, Bocskor Fruzsina és Barta Emília pedig a fogolytáborokban írt lágerverseket adtak elő.

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével és az áldozatok emlékére felállított emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

A megemlékezés egy részvevője