Luca-napi népszokások a Nagyberegi Tájházban

2019. december 14., 10:59 , 986. szám

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb napja, így számos népszokás, hagyomány és hiedelem fűződik hozzá.

Luca napját a tél közepének tartották, a nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert a néphit szerint ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkedtek. Időjósló nap is volt, ettől kezdve tizenkét napig, karácsonyig figyelték az időjárást, s minden nap a következő év egy-egy hónapjára nézve adott útmutatást. Szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, s ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

Eme furfangos nap okán szervezett Luca-napi kézműves-foglalkozást a Pro Cultura Subcarpathica a Nagyberegi Tájházban.

A program során a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola diákjai csodálhatták meg a Luca-napi hiedelmek mikéntjeit. A jókedv és a vidámság kezdőlöketét a Kokas Banda szolgáltatta, akik gyermekjátékokat tanítottak az apróságok számára. Ezt követően a gyerkőcök Luca-naptárat készítettek, de volt itt gombócba töltött „szerelemjóslás”, Luca-búza és még megannyi érdekesebbnél érdekesebb történet is.

SeppoPuro