Az igazolatlan óvodai hiányzásról

2019. december 17., 11:54 , 985. szám

„Létezik-e olyan jogszabály, amely előírja, hogy a gyerek hány napot hiányozhat az óvodából orvosi igazolás nélkül? Mindenki azt állítja, hogy legfeljebb három napot hiányozhat, de még az se világos, hogy három munkanapról, vagy három naptári napról van-e szó.”

– Valóban, A gyermekek életének és egészségének védelméről az iskola előtti oktatási intézményekben című utasítás (az Oktatási és Tudományos Minisztérium 2008. október 28-i, 985. sz. rendelkezése) értelmében azoknak a gyermekeknek, akik három napnál tovább nem jártak óvodába, az egészségügyi dolgozó csak a gyermekorvos igazolásával engedélyezhette ismét az intézmény látogatását. Ezt az utasítást azonban még 2015-ben eltörölték.

Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg érvényes, 2016. évi, 234. számú rendelete értelmében (Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів) a gyermekek reggeli befogadását az óvodába a csoport nevelőnőjének kell elvégeznie, aminek része a szülők (vagy az őket helyettesítő személyek) kikérdezése a gyermek egészségi állapotáról, illetve vizuálisan magának is meg kell győződnie róla, hogy nem tapasztal-e valamelyik gyermeken betegségre utaló tüneteket. Fertőző betegség után az óvodalátogatás annak az egészségügyi intézménynek az igazolása alapján engedélyezett, amelyben a gyermeket nyilvántartják, illetve kezelik. Egyéb ok miatti ideiglenes távollét után viszont – amennyiben nem tapasztalhatók rajta betegség nyilvánvaló tünetei – a gyermek orvosi igazolás nélkül fogadható vissza az óvodába.

Egyébként, úgy tudom, a normatív dokumentumok nem szabályozzák, hány napig hiányozhat „igazolatlanul” a gyermek az óvodából.

hk