Mire számíthatnak a verekedők?

2019. december 17., 17:04 , 985. szám

„Négy 17-18 éves fiatal megvert két velük azonos korú fiút, mivel azok állítólag sértegették a szüleiket. Egyikük agyrázkódás kapott, a másiknak a csontja tört. Mi lesz ennek a következménye?”

– Talán mondanunk sem kell, hogy önmagában a sértegetés ténye senkit nem jogosíthat fel fizikai erőszak alkalmazására, testi sérülés okozására. Ami történt, az mindenképpen bűncselekmény. Viszont az eset körülményeinek, a sértetteket ért sérülések súlyosságának és a keletkezett anyagi kár mértékének függvényében nagyban változhat a bűncselekmény minősítése, valamint a büntetés mértéke.

Így amennyiben a sértettek feljelentést tesznek a rendőrségen, az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak, például a Büntetőtörvénykönyv 121., 122., 123., 125. cikkelyei alapján (szándékos súlyos testi sértés, szándékos közepesen súlyos testi sértés, erős felindulás állapotában elkövetett súlyos testi sértés, szándékos könnyű testi sértés). Az ügyben természetesen felmerülhetnek súlyosbító, illetve enyhítő körülmények egyaránt.

Emellett számítani kell rá, hogy a történtek miatt a rendőrség saját hatáskörben – a feljelentéstől, vagy annak hiányától függetlenül – is nyomozást indíthat, s adott esetben az ügyészségnek szintén jogában áll eljárást indítani, hiszen kétségtelen, hogy törvénysértés történt.

hk