Adventi szavalóverseny a Bethlen Gábor-gimnáziumban

2019. december 21., 17:05 , 987. szám

Várakozással a szívünkben telik advent varázslatos időszaka. Az adventi koszorún még csak most vasárnap fog meggyúlni a szeretet gyertyája, de ez nem jelenti azt, hogy addig szeretet nélkül kell megélni hétköznapjainkat. December 20-a délelőttje is a várakozás és a szeretet jegyében telt a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BBGMG) falai között, hisz rengeteg diák várta már a szünidőt, a hazautazást, de sokan a pénteken megrendezett Hit, Remény, Szeretet adventi vers- és prózamondó verseny okán izgultak.

A verseny története egészen 1997-ig nyúlik vissza, amikor is Bacskó Mária tanárnő, a gimnázium akkori igazgatóhelyettesének kezdeményezésére került megrendezésre először az immár hagyománnyá vált verseny.

Szabó Árpád iskolaigazgató beszédében visszaemlékezett a régi idők történéseire, mely szerint már sok-sok évvel ezelőtt is mennyire meghitt hangulatban teltek ezek és az ehhez hasonló szavalóversenyek a gimnázium falai között.

„Ez a verseny már hagyomány, és ahogy egy idősebb csángó mondta egyszer nekem, nem mi őrizzük meg a hagyományainkat, hanem azok bennünket” – idézte fel Beke Mihály András konzul úr, hozzátéve: az anyanyelv megőrzésének az egyik legjobb módja az irodalom és a költészet.

Lőrincz Katalin, a Kárpátaljai Magyar Kultúrális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Városi Szervezetének választmányi tagja Sajó Sándor szavaival köszöntötte a résztvevőket, majd sok sikert kívánt minden tanulónak.

„A szívben lévő békesség hozza meg az ünnep igazi tartalmát és az örömét” – emelte ki köszöntőjében Szkoropádszky Péter parókus, aki egykor a gimnázium diákja volt.

Radvánszky Ferenc tiszteletes bizonyságtételében elmondta, a mai világban egyre nagyobb szükség van arra, hogy meghalljuk Isten igéjét, amely szimbolikusan olyan, mint a trombita: ha kell, Isten felé hívogat, ha kell, küldetésbe indít, vagy figyelmeztet a veszélyre.

A megnyitó ünnepség záróakkordjaként a gimnazisták egy csoportja betlehemes játékot adott elő.

A versenyzők megmérettetésére négy kategóriában került sor. A jelentkezők magas létszáma miatt a zsűritagok két helyszínen hallgatták meg a szavalatokat. A díjkiosztáson a zsűrielnökök elmondták: a színvonalas előadások meghallgatása után a bírálóbizottságnak idén is hihetetlenül nehéz volt dönteni a helyezéseket illetően.

Az 1–4. osztályosok korosztályában I. helyezett lett Jakab Dorina (Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola, felkészítője Imre Éva), II. helyezést ért el Szerényi Rebeka (Dédai Általános Iskola, felk. Szerényi Veronika), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Végh Lilien (Gáti Kovács Vilmos Középiskola, felk. Végh Valéria) állhatott fel. Továbbá különdíjban részesült Berecz Áron (Kaszonyi Arany János Líceum, felk. Hatalovics Erika), a zsűri elnökének szimpátiadíját pedig Károly Réka (Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola, felkészítője Imre Éva) nyerhette el.

A második kategóriában az 5–8. osztályos tanulók „feszültek egymásnak”, ahol első helyen Nagy Andrea (Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, felk. Szi­lágyi Gizella) végzett, a második hely Hevesi Emíliát illette meg (Gyulai Általános Iskola, felkészítője Varga Anita), míg a harmadik helyezett Bonkaló Beáta (Beregszászi 6. Sz. Horváth Anna Általános Iskola, felk. Tóth Tünde) lett. A kategória különdíjasa Sárady Bence lett (Ficseri Gyermekstúdió, felk. Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia), az Irka különdíját nyerte Varga Noémi (BBGMG, felk. Imre Éva), a zsűri elnökének szimpátiadíját Gogola Anna kapta (BBGMG, felk. Gogola Gabriella).

A legtapasztaltabb, 9–11. osztályos diákok között Ádám Tünde (Nagyberegi Református Líceum, felkészítője Kovács András) bizonyult a legügyesebbnek, második helyen végzett Kopasz Sára (BBGMG, felkészítője Hnatik-Riskó Márta), a „bronzérmet” pedig Tarpai Zsófia (BBGMG, felk. Kocsis Marianna) érdemelte ki szavalatával. Különdíjas lett Rajkó Anna (Ficseri Gyermekstúdió, felk. Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia).

A felnőtt kategóriában a minden évben visszatérő Szerényi Béla végzett az első helyen, akit Végh Éva és Orbán Viktória követett a „dobogón”, a különdíjat idén Tihor Éva érdemelte ki.

A rendezvényt támogatta a KMKSZ Beregszászi Városi és Középszintű Szervezete, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, az Irka szerkesztősége, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Péter Csaba megyei tanácsi képviselő és Gogola Zoltán festőművész.

S. D.