Mentős egyenruhák kerültek átadásra a beregszászi járási egészségügyi dolgozók számára

2020. január 12., 18:41 , 989. szám

Használt, ugyanakkor jó állapotban lévő mentősruhákat adtak át a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjában január 6-án a beregszászi járási kórház sürgősségi osztálya dolgozóinak. Az egyenruhákat Szeitz Tibor kalocsai mentőtechnikus kezdeményezésére és felhívására gyűjtötték magyarországi mentősök a kárpátaljai kollégáik számára. Az öltözékeket a beregszászi járási mentőszolgálatok munkatársai között osztják szét. Mint azt az ötletgazda, Szeitz Tibor elmondta, régóta kiemelt figyelemmel követi a szomszédos országok mentőszolgálatainak a tevékenységét, így kerültek látókörébe a kárpátaljai mentősök is, akiknek a munkáját a technikai akadályok mellett a rossz felszereltség, a hiányos védő- és munkaöltözet is nehezíti. 

Szeitz Tibor az TV21 Ungvárnak adott interjújában elmondta: annyira kinőtte már magát ez a dolog, hogy a hét végére már több mint 100 ruhadarabot sikerült összegyűjtenie, így az a gondolata támadt, hogy az új év alkalmából – hiszen még sosem járt Kárpátalján – látogatást tesz személyesen is, és meglepi ezzel az adománnyal a kárpátaljai mentős kollégáit. „Annak ellenére, hogy sosem találkoztam velük, mindig bajtársként és kollégaként gondoltam az itt dolgozó mentősökre – mondta el a mentőtechnikus. – Azoknak is szükségük van segítségre, akiknek az a hivatásuk, hogy másokon segítsenek” – tette hozzá.

Az adománynak biztosan nagy hasznát veszik majd a kárpátaljai mentősök, hiszen ezáltal számukra is könnyebbé és biztonságosabbá válik a munkavégzés folyamata. A fényvisszaverővel ellátott egységes öltözék, amely megvédi saját ruhájukat a szennyeződéstől, s amelyben könnyebben észrevehetőkké válnak a sötétben, ködben vagy egy esetleges közúti balesetnél, nagyban hozzájárul a minőségi és gyors reakciót igénylő munka szakszerű elvégzéséhez. A munkaruhák tárolásának és szétosztásának helyi koordinálásában nagy segítséget nyújtott a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának vezetője így nyilatkozott: „Én minden segítséget nagyon fontosnak tartok, hiszen a jelenlegi helyzetben nagyon nagy szükség van arra, hogy segítsük a felebarátunkat. Kimondottan fontosnak tartom a mostani adományok hasznosságát, mert ezek által a mentőautót vezetők, a mentősök, a nővérek megfelelő színvonalú, megkülönböztető egyenruhában tudnak bemenni a betegekhez. Ezek között a ruhák között találunk tavaszi és őszi kollekciókat is, így ez is elősegíti a mentősök számára a minőségi munkavégzést.”

D. P.