Ukrajna 68. a világ legjobb országai között

2020. január 18., 10:59

A US News & World Report amerikai magazin közzétette a világ legjobb országainak 2020. évi rangsorát, amelyben Ukrajna a 73 vizsgált ország között a 68. lett – jelentette a TSZN.

Ukrajna ebben az összevetésben csupán Tunéziát, Fehéroroszországot, Ománt, Szerbiát és Libanont előzte meg.

A rangsort Svájc, Kanada és Japán vezeti. Oroszország a 23. az értékelt 73 ország között. Ami Ukrajna többi szomszédját illeti, Lengyelország a 34., Szlovákia az 52., Románia az 54. Magyarország és Moldova nem szerepel a 73-as listán.

Íme a világ 10 legjobb országa az amerikai magazin szerint: 1. Svájc, 2. Kanada, 3. Japán, 4. Németország, 5. Ausztrália, 6. Nagy-Britannia, 7. Egyesült Államok, 8. Svédország, 9. Hollandia, 10. Norvégia.

A magazin a kutatást a Pennsylvaniai Egyetemen működő Wharton School és a BAV Group szakértőivel közösen végezte. A kutatók az alábbi mutatók alapján értékelték az országokat: vállalkozói szellem, turisztikai lehetőségek, polgári jogok és szociális szféra, kulturális hatás, kulturális örökség, fejlődés üteme, az üzleti élet nyitottsága, politikai helyzet, védelem és jelentőség a nemzetközi porondon, életminőség.

Tavaly Ukrajna a rangsorban szereplő 80 ország között a 65. helyen végzett, Magyarország a 47. volt.

(tsn.ua/Kárpátalja)