Csökkenteni kell a sorkatonai szolgálat idejét – védelmi miniszter

2020. január 22., 19:32

Csökkenteni kell Ukrajnában a sorkatonai szolgálat idejét, a besorozottak ugyanis nincsenek befolyással a fegyveres erők harckészségére – közölte Andrij Zahorodnyuk, védelmi miniszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, kedd este megjelent nagyinterjújában.

A hadügyminiszter jelezte, jelenleg a hadseregben mindössze 10 százalékot tesz ki a besorozottak aránya, és nincs semmilyen befolyásuk a haderő harckészségére. Úgy vélte, csökkenteni kell a sorkatonai szolgálat idejét, mert a fiatalok nem akarnak bevonulni, mert hosszúnak találják a szolgálati időt. „Ha rövidebb szolgálatot rendszeresítünk minőségi kiképzéssel a katonai egységeknél – és nem a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben –, akkor a sorkatonák megfelelő készségekre tesznek szert” – mondta el Zahorodnyuk.

A védelmi miniszter szerint népszerűsíteni kell a katonai szolgálatot a lakosság körében. Mint kiemelte, ennek stratégiai céllá kell válnia, amelyen már dolgoznak az illetékes hivatalok, mert a jelenlegi sorozási rendszer tarthatatlan.

(vb/karpat.in.ua)