Szlovákiai felmérések: Továbbra is küszöb alatt a magyar pártok

2020. január 22., 09:15 , 990. szám

A parlamenten kívül rekedést és decemberhez képest a támogatottság csökkenését jelzik a szlovákiai magyar pártok számára a legfrissebb közvélemény-kutatások, 42 nappal a parlamenti választások előtt.

A Focus ügynökség tavaly decemberben a Híd és a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) számára egyaránt 4,3 százalékot mért, a legújabb, januáriban – 1010 személy megkérdezése mellett – viszont a Híd számára 4, az MKÖ-nek pedig 3,7 százalékot. A csökkenő tendencia ellenére a felmérés még mindig nem zárja ki egyikük esetében sem az 5 százalékos küszöb megugrását, ennyit ugyanis megenged a felső hibahatár. Ezzel párhuzamosan egyébként a Polis ügynökség is közzétette legfrissebb adatait, 1140 személy megkérdezése alapján, és ezek szerint a Híd 4,9 százalékon áll, az MKÖ pedig 4,3 százalékon.

A befutónak egyébként továbbra is a jelenleg kormányzó Smer–SD-t (Irány–Szociáldemokrácia) mutatják az adatok, a Focus adatai szerint 18,7 százalékon állnak (decemberben 19,6-ot mértek nekik), a Polis 17,1 százalékot ad nekik. A második helyen álló szélsőjobboldaliak, a Mi Szlovákiánk-Néppárt (ĽSNS) viszont erősödést mutat, a Focus szerint a decemberi 11,8-ról 13,6 százalékra növelték a támogatottságukat, a Polis megkérdezettjei közül 12,4 százalék választaná őket. Stagnálást mutat a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS)–Együtt (Spolu) koalíció, valamint az előző köztársasági elnök által vezetett Emberekért (Za ľudí), mindkettőt tartósan 10 százalék körül mérik, a Polis valamivel ez alá.

A Focus és a Polis szerint is összesen kilenc párt vagy mozgalom jutna be a leendő szlovák törvényhozásba. Egyébként az utóbbi adatai szerint a válaszadók 57 százaléka ment volna el szavazni, 12 százalék biztosan nem, 31 százalék pedig bizonytalan, míg a Focus szerint jóval több a biztos voksolók aránya, 78 százalék, és alacsonyabb a bizonytalanoké, 9,5 százalék.

(ra/vajma.info/Kárpátalja)