Erfán Ferenc festőművész kiállítása a magyar kultúra napja alkalmából

2020. január 23., 15:50 , 991. szám

Erfán Ferenc festőművész alkotásaival ismerkedhettünk meg január 22-én, a magyar kultúra napján. A kiállítás megnyitójának a beregszászi magyar konzulátus új rendezvény- és kiállítóterme adott otthont.

Mint ismeretes, a magyar kultúra napját január 22-én annak emlékére ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóról való megemlékezés alkalmából a beregszászi magyar konzulátus ünnepi tárlattal tisztelgett, melyen Erfán Ferenc naturalista, impresszionista és posztimpresszionista stílusjegyeket követő festőművész alkotásait állították ki.

A tárlatot Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében ismertette a magyar kultúra napjának és Kölcsey Ferenc Himnuszának történelmi vonatkozásait. Kiemelte, hogy az évfordulóval kapcsolatban megrendezett megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk az évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének. „Az ünnep alkalmából, ezen a napon a magyarság idehaza, határok nélkül és szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről” – mondta a főkonzul úr. Majd kellemes időtöltést és jó beszélgetést kívánt minden megjelent művészetszeretőnek.

Ezt követően az ungvári születésű festőművész, Erfán Ferenc, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja, és 2009 óta az ungvári Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója, szintén köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy minden kiállított képen látható tájnak van valamilyen köze a magyar identitáshoz. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek, a konzulátus minden munkatársának és a megjelenteknek, hogy éltetik a művészetet, valamint lehetőséget biztosítanak és otthont adnak hasonló események lebonyolításához.

A továbbiakban a megjelent vendégek megcsodálhatták a kiállított festményeket, ezalatt a kellemes hangulatot a nagyszőlősi művészeti iskola zenészei fokozták.

K. K.