Elrendelte a bíróság a vereckei emlékmű felrobbantására készülő személy őrizetbe vételét

2020. január 24., 11:29

Az Ukrán Legfőbb Ügyészség indítványára a bíróság csütörtökön elrendelte annak a 18 hónapon át bujkáló személynek az őrizet alá helyezését, aki számos „súlyos és különösen súlyos bűncselekmény” elkövetése mellett egy cserkaszi szervezett bűnözői csoport tagjaként 2017-ben – a vádhatóság szerint – felrobbantotta a vereckei honfoglalási emlékművet – olvasható a legfőbb ügyészség honlapján.

A közlemény szerint a nyomozás adatai megalapozott a gyanúra adnak okot, hogy az őrizetbe vett illetőnek köze van kézigránát robbantásához és Tzadik Nachman rabbi umanyi síremlékének meggyalázával kapcsolatos garázda cselekmény elkövetéséhez 2016-ban, RGD-5 típusú kézigránát felrobbantásához egy cserkaszi rendőrőrs területén 2017-ben és „a vereckei magyar honfoglalási emlékmű 2017-es felrobbantásához.” A férfit a felsoroltakon kívül még nyolc törvénytelen cselekedet elkövetésével, közte kézigránátok robbantásával, zsinagóga és emlékművek meggyalázásával, nemzetiségi ellentétek szításával is gyanúsítják.

A közlemény szerint az ügyben intézkedések történtek a nyomozás lezárására és a vádirat bíróság elé terjesztésére. A jelzett bűncselekmények elkövetésében részt vett másik két személy ellen folyik a bírósági vádeljárás.

Mint emlékezetes, Arszen Avakov 2017. október 2-án Facebook-oldalán jelentette be, hogy Kárpátalján, az államhatár közelében elfogtak egy Cserkaszi megyei bűnözőkből álló csoportot, amelyet más provokatív cselekmények elkövetése mellett a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására béreltek fel – a tárcavezető állítása szerint – a Viktor Janukovics megbuktatott elnök mögött álló egykori Régiók Pártjának Oroszországba menekült vezető tisztségviselői. A miniszter azt is megírta, hogy a robbantásra készülő háromtagú bandánál elfogásukkor gázpalackhoz erősített, detonátorként szolgáló robbanószerkezetet és RGD-5 típusú kézigránátokat találtak.

(vb/karpat.in.ua)