Az Alkotmánybíróság megtiltotta a káros körülmények között dolgozók nyugdíjkorhatárának emelését

2020. január 25., 09:22

Ukrajna Alkotmánybírósága (KSZU) alkotmányellenesnek nyilvánította azokat a rendelkezéseket, amelyek a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozták elő a káros körülmények között dolgozó munkavállalók esetében – jelentette a KSZU sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

Az Alkotmánybíróság nagytanácsa 49 parlamenti képviselőnek A nyugdíjellátásról szóló törvény 2015. március 15-i módosításának néhány rendelkezése kapcsán benyújtott alkotmányossági beadványa ügyében határozott.

„E határozattal az ukrán Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azokat a rendelkezéseket, amelyek a személyek bizonyos kategóriái számára a nyugdíjkorhatár emelését írják elő. Arról van szó, hogy fokozatosan öt évvel emelnék a kedvezményes nyugdíjkorhatárt a megfelelő szolgálati idő és az öregségi nyugdíjkorhatár figyelembevételével a munkavállalók bizonyos, a 213. sz. törvény vitatott rendelkezéseiben meghatározott kategóriái esetében” – derül ki a sajtószolgálat tájékoztatásából.

Az indoklás szerint a KSZU abból indult ki, hogy a káros körülmények között dolgozó munkavállalók, akik bizonyos ellátások megszerzésének lehetősége miatt egyeztek bele az ilyen munkába, objektíven számíthattak rá, hogy jogosultak nyugdíjba vonulni A nyugdíjellátásról szóló, 1991. november 5-i törvényben meghatározott feltételekkel. A 213. sz. törvényben szereplő módosítások miatt azonban szűkült a joguk, hogy e feltételekkel vonuljanak nyugdíjba. A KSZU ezt úgy tekintette, mint jogi helyzetük romlását a nyugdíjjogosultság tekintetében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)