Kultúra nélkül nemcsak magyarok nem vagyunk, hanem emberek sem

Ünnepi est Bátyúban

2020. január 29., 08:17 , 991. szám

A KMKSZ Bátyúi Alapszervezete ünnepi estet szervezett a magyar kultúra napja alkalmából a helyi középiskola dísztermében. Az ünnepi műsorban zenével, tánccal, szavalatokkal, dalokkal és humoros előadással igyekeztek felvillantani kulturális örökségünk gazdagságát. Az ünnepi esten a bátyúiak mellett a környező települések KMKSZ-alapszervezetei is képviseltették magukat.

A vendégeket Szántó Edit, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke köszöntötte, hangsúlyozva: „Magyar kultúránk, hagyományaink ápolása nem magyarkodás! Amikor megemlékezünk dicső nagyjainkról vagy egy-egy történelmi eseményről, akkor tiszteletből cselekszünk. Tiszteletből őseink iránt és példát mutatva a jövő generációinak! Rajtunk áll, hogy félvállról vesszük-e kötelességünket, vagy teljes mellszélességgel kiállunk hagyományaink mellett!” Szántó Edit kijelentette: „Kultúra nélkül nemcsak magyarok nem vagyunk, hanem emberek sem. A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha felelősséget vállalunk, és felelősséggel bánunk a ránk hagyott kulturális örökséggel.”

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőbeszédében kiemelte: amikor a Himnuszt énekeljük, érezzük az összefogást és annak fontosságát. „A himnuszunk változatlan módon fennmaradt évszázadok óta, függetlenül attól, hogy becikkelyezték, törvényesítették, vagy éppen még nem akarták. Sőt egy bizonyos korszakban szerettek volna más himnuszt, ezt szerencsére nem engedték. Kodály Zoltán visszautasította. Ezzel szemben az akkori mindenható pártfőtitkár sem tudott tenni semmit. Mert a nemzet a Himnuszt magáénak vallotta és magáénak vallja most is. Ez egy fantasztikus erő, egy nagyon komoly nemzeti összetartás. Azt kívánom, hogy ennek szellemében tevékenykedjünk a 2020-as évben is, mindenki ebből merítsen reményt, hitet a jövőre, a nemzet megmaradására, arra nézve, hogy sikerülni fog a XXI. században is megőrizni a magyar jövőt a Kárpát-medencében és Kárpátalján. Ezen dolgozzunk!” – fogalmazott a beregszászi magyar főkonzul.

Kacsó Géza bátyúi református lelkész kijelentette: „Egy olyan nemzetnek, amely erős, felnőtt a kultúrája, nem irányul más kultúrák ellen. Azzal, hogy mi elénekeljük a magyar himnuszunkat, azzal mi nem vagyunk sem Ukrajna, sem Románia, semmilyen más ország ellen, egyszerűen csak hitet teszünk amellett, hogy mi magyarok vagyunk, és magyarként hiszünk Istenben. Mert a Himnusz az egy imádság. Olyan jó lenne, ha ezt megértenék mások is.”

Pataki Gábor, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökségi tagja rámutatott, ha Istentől jövő elhívásunkat egy nagy nemzetközi tégelybe beolvasztva próbáljuk értelmezni, akkor elveszítjük, amit ő adott nekünk, azt, hogy magyarok vagyunk. Az Isten nem véletlenül teremtett ide minket, és nem véletlenül lettünk magyarok.

A színes kulturális műsorban a Bátyúi Református Egyházközség Márkus Béla vezette Ararát együttese lépett elsőként színpadra Istent dicsőítő és hazafias dalokat énekelve, majd a Bátyúi Középiskola Séra Viktória által felkészített diákjainak verses-zenés irodalmi összeállítása következett. A Nagydobronyi Művészeti Iskola Bátyúi Tánccsoportja modern és magyar táncot is táncolt. Ugyancsak színvonalas műsorral mutatkozott be a Kosztyu Angéla vezette Sola Fide Bátyúi Református Vegyes Kar. A Balogh Mária vezette Bátyúi Együtt Nyugdíjasklub tagjai humoros előadással nevettették meg a közönséget, majd sokan velük együtt énekelték az örökzöld slágereket.

Az ünnepi műsor végén a jelenlévők megkoszorúzták Bagu Balázs tanár, néprajzkutató emléktábláját az iskola folyosóján, és elénekelték a Szózatot.

B. Zs.