Színművész osztatlan képzés

2020. január 30., 12:18 , 991. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kaposvári Egyetem közötti együttműködési megállapodás alapján a Kaposvári Egyetem felvételt hirdet a színjátszás és színpadi szereplés iránt érdeklődő kárpátaljai magyar fiatalok számára a 2020/2021-es tanévben színművész szakra.

Jelentkezési határidő: 2020. február 15.

Jelentkezni kizárólag a magyarországi elektronikus felvételi rendszerben (www.felvi.hu) lehet.

Fontos! A www.felvi.hu oldalon található E-felvételi menüpontot használni, illetve ezen keresztül jelentkezni csak regisztráció után lehet!

Kellő számú jelentkező esetén külön kárpátaljai hallgatókból álló osztály indul.

A felvételi vizsga három szakaszból áll. Az első felvételi szakasz: alkalmassági vizsga, mely személyes beszélgetésből és a színpadi szereplés alkalmasságának elbírálásából áll. A felvételire jelentkezőknek az alkalmassági vizsgára az alábbiakból kell felkészülni:

– legalább 10 szabadon választott, eltérő hangulatú (vidám, drámai, lírai) vers más-más költőktől,

– 6 monológ (2 magyar és 2 egyetemes klasszikus drámából, 2 szabadon választott műből),

– 5 népdal.

Az alkalmassági vizsgán pontszám nélkül kiesnek azok, akiket a felvételi bizottság a „nem felelt meg” minősítéssel tanácsol el. A második-harmadik felvételi szakasz: a gyakorlati rostavizsga, amelynek során a jelöltnek ének-zene tudásáról, beszédalkalmasságáról, mozgás- és tánckészségéről, valamint színészi adottságairól kell számot adni.

Felvételi pontok számítása: A gyakorlati felvételi vizsgán megszerezhető 200 pont, bontásban: 1. A bentlakásos gyakorlati rostavizsgán: max. 100 pont szerezhető, továbbjutni 75 pont elérése esetén lehet. (A 100 pont összetétele: színészmesterség: max. 40 pont, beszéd–ének–mozgás: max. 20/20 pont) 2. A bentlakásos gyakorlati rostavizsga 2. fordulójában max. 100 pont szerezhető.

Felvételi időpont: 2020. április 20.–2020. július 3. (A felvételi pontos időpontjáról és helyszínéről a jelentkezők részletes tájékoztatást kapnak.)

A képzés helyszíne a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara.

A képzés partnerei a budapesti Nemzeti Színház, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász).