Kilencven alkalommal akadályozták az EBESZ járőreinek tevékenységét a szakadárok

2020. február 3., 14:38

A szakadárok egységei rendszeresen akadályozzák az EBESZ Speciális Megfigyelő Missziójának (SMM) tevékenységét a Donyec-medencében. Januárban több mint 90 ilyen eset történt – jelentette a korrespondent.net az ukrán Egyesített Erők vezérkarának sajtóközpontja nyomán.

Tájékoztatásuk szerint a megfigyelők eljutását a megszállt területekre a legtöbb alkalommal Verhnyosirokivszkénél (22) és Zajicsenkónál (17) késleltették vagy akadályozták.

Az EBESZ január 31-i jelentéséből kitűnik például, hogy a szeparatisták megtagadták a megfigyelőktől a beutazást a „DNR” által ellenőrzött területre a Zajicsenko melletti ellenőrzőpontjukon át, illetve 20 percre feltartóztatták az EBESZ járőrét a Verhnyosirokivszkétől nyugatra fekvő ellenőrzőpontnál.

„A tűzszünet ellenőrzésére és koordinálására, valamint a felek közötti demarkációs vonal stabilizálására létrejött közös központ ukrán oldala megjegyzi, hogy megengedhetetlenek az EBESZ SMM képviselőinek akadályozására irányuló cselekmények missziójuk mandátumának végrehajtása során” – jelezték a vezérkarnál.

Korábban arról számoltak be, hogy Petrovszke térségében a szeparatisták egy hétig nem engedték belépni az EBESZ missziójának járőrét a csapatszétválasztás övezetébe. Ugyanakkor akadályozzák az EBESZ drónjainak repülését a GPS-jel elfojtásával.

(korrespondent.net/Kárpátalja)