Érthetetlen, hogy Ukrajna betiltotta a filmet a volhíniai lengyelek lemészárlásáról – kijevi lengyel nagykövet

2020. február 7., 11:01

Érthetetlen a lengyelek számára, hogy miért tiltotta be Ukrajna a volhíniai mészárlásról készült film bemutatását az országban – adott hangot értetlenségének Bartosz Cichocki, Lengyelország kijevi nagykövete a glavcom.ua hírportál által a lengyel-ukrán kapcsolatokról szervezett csütörtöki sajtókonferenciáján.

A diplomata kifejtette, előfordulnak ukrán részről olyan érthetetlen döntések, amelyek nem használnak a két ország kapcsolatainak. „Miért nem engedték meg például, hogy bemutassák a Volhíniai mészárlás című filmet az ukrán mozikban?” – tette fel a kérdést a nagykövet. Lehet, hogy nem nyerte volna el a nézők tetszését, mindazonáltal a 21. században helytelen dolog a filmek betiltása – mutatott rá Cichocki.

Az Ukrán Nacionalisták Szervezete–Ukrán Felkelő Hadserek (OUN-UPA) bandái 1943–1944-ben Volhíniában több mint százezer lengyelt gyilkoltak meg felfoghatatlanul bestiális kegyetlenséggel. A szörnyű tömegmészárlásról Wojciech Smarzowski rendező készített közel két és fél órás megrázó filmet.

(vb/karpat.in.ua)