Hiánypótló szakmai kezdeményezés a Kárpát-medencei magyar vállalkozói ökoszisztéma fejlesztésére

2020. február 12., 09:08 , 993. szám

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a St. Georgius Manager Club közreműködésével első alkalommal, hagyományteremtő céllal tartotta meg az I. Kárpát-medencei Vállalkozói Konferencia elnevezésű szakmai rendezvényt múlt pénteken Marosvásárhelyen – közölte a CED az MTI-vel.

A közlemény szerint a célzott üzleti tárgyalásokkal és tematikus szakmai előadásokkal egybekötött eseményen mintegy 300 cégvezető, vállalkozó, állami és szakmai szervezetek képviselői vettek részt, akik Erdélyből, a Vajdaságból, a Felvidékről, illetve Magyarországról érkeztek.

A szervezők az esemény iparági fókuszait úgy határozták meg, hogy a régió valamennyi sikerágazata képviselve legyen, így a meghívottak jelentős része a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a gépipar, a könnyűipar, illetve az építőipar területén tevékenykedik.

A résztvevők a rendezvényen naprakész piaci és gazdasági információkhoz jutottak a romániai piacra lépés elősegítése érdekében, megismerték a régió befektetési sajátosságait, az exportfolyamatok során felmerülő kihívásokat, mindamellett, hogy már sikeres exportőrök osztották meg velük tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője a közleményben elmondta, az I. Kárpát-medencei Vállalkozói Konferencia megszervezésének célja, hogy lehetőséget teremtsenek a helyi és az anyaországi, de akár a felvidéki vagy éppen a vajdasági magyar cégek közti közvetlen kapcsolatfelvételre, amivel elősegíthetik a Kárpát-medence magyar vállalkozói ökoszisztémájának dinamikus fejlődését. A résztvevők nagy száma kiválóan mutatja, hogy jelentős igény mutatkozik az ilyen irányú szakmai összefogásokra, konferenciákra – fogalmazott Csík László.

(MTI/Kárpátalja)