Tiltott szavazógomb-nyomogatáson kapták a parlamentben Vladiszlav Poljak kárpátaljai képviselőt

2020. február 22., 11:17

Tiltott szavazógomb-nyomogatáson kapták a parlament pénteki plenáris ülésén Vladiszlav Poljak frakción kívüli kárpátaljai képviselőt, akit első honatyaként füleltek le azt követően, hogy hatályba lépett a törvény, amely büntetőjogi felelősséget állapít meg arra az esetre, ha a honatyák nem a saját nevükben szavaznak – közölte videofelvétellel igazolva honlapján az esetet regisztráló Cseszno (Tisztességesen) civil szervezet.

A jelentés szerint a Nagyszőlős központú választókerületből egyéni jelöltként a parlamentbe jutott Poljak többször nyomta meg nem saját nevében a szavazógombot a földpiaci törvényhez benyújtott módosítási indítványokról történt szavazások során. A mellékelt videón jól látható, amint a honatya a földpiaci törvény 1223. sz. módosításáról szavazva Vaszil Petyovka kárpátaljai képviselő tőle jobbra található üres helyén nyomja meg a szavazógombot, majd utána a saját helyén teszi ugyanezt, majd a tablón látható, hogy mindkét helyről igen szavazat futott be. Ugyanez a jelenet ismétlődik meg a jelzett törvény 1420. sz. módosítási indítványáról tartott szavazáskor, azzal a különbséggel, hogy Poljak először a saját, majd Petyovka szavazógombját nyomja meg képviselőtársa üres helyén, s a tablón ugyancsak látható, hogy mindkét helyről szavaztak. A képviselő az elektronikus regisztráció során is csalt, mivel Petyovka helyéről is jelezte, hogy az is jelen van.

A képviselők személyes szavazásának biztosításáról szóló törvény 2020. január 20-án lépett hatályba, a mások helyett szavazó honatyákat a jogszabály 51–85 ezer hrivnya bírsággal szankcionálja, de erről bíróságnak kell döntenie.

(vb/karpat.in.ua)