Elmaradt a KMKSZ-székház robbantását szervező férfi tárgyalása

2020. február 26., 21:36 , 996. szám

Február 26-án, szerdán délutánra újabb bírósági tárgyalást tűztek ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen robbantásos merényletet szervező egyik vádlott ügyében.

A meghirdetett időpontban valamennyi résztvevő – a háromtagú bírói testület, az ügyész, a vádlott és a károsult ügyvédje – megjelent a tanácskozóteremben, kivéve ... a vádlottat. Az elnöklő bíró közel félórás késéssel megnyitotta a tárgyalást, és közölte: azzal a viszonylag ritka helyzettel állnak szemben, hogy a kitűzött időpontra nem szállították a bíróságra a vádlottat. Kiderült, ennek hátterében az állt, hogy Kosztyantin Krivics ügyvédje megfellebbezte védence előzetes letartóztatását, és szerdán délelőtt tárgyalták az ügyet a Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróságon. Oda a vádlottat rendben elszállították, majd visszajuttatták őt az előzetes letartóztatásának helyszínére, a 9. Számú Állami Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Viszont ugyanazon a napon az Ungvári Városi-Járási Bíróságon kitűzött tárgyalásra már nem szállították el a vádlottat. Megtudhattuk, hogy a börtön lakóinak szállítását nem a bíróság, és nem is a fogda munkatársai végzik, hanem az Ukrán Nemzeti Gárda (Nacionaljna Hvargyija Ukrajini) fegyveres alakulat katonái rabszállító autóval. A bírói testület tagjai nem tudták meggyőzni az utóbbiakat, hogy juttassák el a fogvatartottat a tárgyalásra.

Az elnöklő bíró a tények rövid ismertetését követően kikérte a felek véleményét a kialakult helyzetet illetően, majd miután mindannyian egyetértettek Denisz Hirjak ügyésszel abban, hogy a törvény szerint a vádlott személyes jelenlétében lehet csak tovább vizsgálni az ügyet, szünetet rendelt el. A tárgyaláson két tanú jelent meg: Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és egy Herszonból érkezett férfi. Mindkettőjük tanúvallomása elmaradt.

A KMKSZ-székház felrobbantását szervező férfi ügyének következő tárgyalására a tervek szerint március 11-én délelőtt kerül sor.

Egyébként mindez egy szomorú történés kétéves évfordulójának előestéjén zajlott. 2 éve, 2018. február 27-re virradóra történt a KMKSZ-székház elleni merénylet, amikor éjjel két óra körül (közép-európai idő szerint) robbanószerkezetet helyeztek el a KMKSZ-székház egyik ablakpárkányán. A hatalmas robbanást követő tűzben a központi iroda épületének alsó szintje teljesen kiégett, az emeleti helyiségekben és a pincében is jelentős kár keletkezett.

Rehó Viktória