Görögkatolikus evangéliumoskönyv-kiállítás és nagyböjtiétel-bemutató

2020. február 26., 08:53 , 995. szám

Nagyböjti kiállítást és ételbemutatót szervezett Beregszászban az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium, a GörögKör és a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület február 24-én.

Az eseménysorozat az előszenteltek liturgiájával kezdődött a beregszászi görögkatolikus templomban, ahol az ünnepi prédikációt Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye helynöke tartotta, s jelen voltak az esperesi kerület papjai.

A délután további részében a rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola olvasótermében folytatódott „A te igéd valóság” című evangéliumoskönyv-kiállítással.

A kiállítást Szabó Irén, a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja, Békésyné dr. Lukács Angéla konzul asszony, Kutassy Ilona, a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár (KTÁL) igazgatóhelyettese, Demkó Ferenc helynök, Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára, továbbá az esperesi kerület valamennyi papja, valamint az Ortutay-szakkollégium és a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum fiatal növendékei.

A vendégek köszöntőit követően Kutassy Ilona ismertette az evangélium szertartásbeli fontosságát, helyét a templomban és használatának részleteit. Kifejtette a „Mi nekünk az evangélium?” vagy inkább a „Ki nekünk az evangélium?” kérdések közti különbséget.

Ezt követően minden érdeklődő megtekinthette a kiállított evangéliumos könyveket. A legrégibb, még ószláv nyelven íródott példány 1722-ből maradt fent, melyet most Beregdédában őriznek. A legújabb evangélium pedig a nagybégányi egyházközség evangéliuma, amelyet 2019-ben nyomtattak.

Az alkalomra egy oltárt is felállítottak a terem közepén, amely részletesen bemutatja a görögkatolikus templomok szentélyében fellelhető oltárok elrendezését és díszítettségét.

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg a beregszászi főiskola olvasótermében.

A rendezvény zárásaként ételbemutatóra került sor, ahol a Batári Görögkatolikus Egyházközség szorgos kezű asszonyainak köszönhetően megismerkedhettünk a nagyböjti ételek megannyi változatával és elkészítési módjával.

K. K.