Tizenöt ifjú szakember kapott diplomát a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében

2020. február 28., 09:20 , 996. szám

Telik az idő, s újabb gyümölcsök érnek be – 2020 első diplomaátadó ünnepségére került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) aulájában február 27-én, ahol a főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének (FSZI) 15 turizmus szakos végzős diákja kapta kézhez oklevelét.

Az ünnepség résztvevőit elsőként Soós Katalin, a II. RF KMF FSZI igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az iskola életében a legnagyobb ünnep és ajándék az, amikor átadják a végzősök diplomáit. „Három és fél év kemény munka után ma okleveleket nyújthatunk át fiataljainknak, akik helytálltak oktatási intézményünkben, a gyakorlati színhelyeken és rengeteg tanulmányi és szakmai versenyen. Örömmel tölt el, hogy már harmadszor adhatunk át turizmus szakos okleveleket” – húzta alá Soós Katalin, hozzátéve, hogy hiszi: lelkes, megbízható és jól képzett szakembereket bocsátanak ki. Az igazgató elmondta, hogy az intézmény működése óta törekednek a magas színvonalú oktatásra, emellett az időt tartalmas és érdekes programokkal töltik ki, így a Határtalanul! program és a Rákóczi Szövetség pályázatai keretében a diákok szakmai tanulmányutakon vettek részt számos magyarországi városban. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette és eredményessé tette a munkát, s végezetül a végzősökhöz szólt biztatva őket: „Legyetek büszkék a nálunk szerzett diplomára, és ne feledjétek, hogy ez csak az első lépés, hiszen a tudás gyarapításában soha nem szabad megállni!”

Ünnepi beszédében Bocskor Andrea, Fidesz–KDNP-s európai parlamenti képviselő köszönetet mondott a diákoknak, akik a szülőföldön, s azon belül a beregszászi főiskola szakképzési intézetében való tanulást választották. A Rákóczi-főiskola a képviselő asszony alma matere is, aki felidézve saját tanulmányi éveit, elmondta: a helyzet akkor is bizonytalan volt, de ők bíztak abban, hogy van a főiskolának jövője, és megállja a helyét Kárpátalján. Több mint két évtized elteltével nyilvánvalóvá vált, hogy az intézmény a kárpátaljai magyarság kulturális-oktatási központja lett – szögezte le a politikus. A végzősökhöz szólva kiemelte, bárhová sodorja őket az élet, mindig térjenek haza szülőföldjükre, mutassák meg a világnak Kárpátalját, és fessenek arról minél szebb képet.

Csizmadia Alexandra külgazdasági szakdiplomata a turizmus jelentőségére fektetett hangsúlyt beszédében, ugyanis az „közel áll az emberekhez, bármely területéről legyen szó az életnek”. A döntő tényező azonban a szakemberek – mint a mai 15 végzős – elhivatottsága, képzettsége és tehetsége.

„Felemelő érzés részt venni egy olyan rendezvényen, ahol az ember azt érzi, hogy nem dolgozott hiába” – mondta köszöntőjében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A végzősökhöz szólva kiemelte: szakmájuk terén fejlődjenek tovább, várja őket a főiskola, ha pedig máshová mennek, akkor ne feledjék, honnan indultak, s vigyék jó hírét Kárpátaljának és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének.

A vendégek után az esemény főszereplői léptek színpadra. Péter Andrea végzős turizmus szakos diák Demjén Ferenc Felnőtt gyermekek című dalát énekelte el. Ezt követően a végzős hallgatók nevében Tar Klaudia és Lengyel István mondott köszönetet. Az intézményben eltöltött 3,5 év bemutatását videó formájában nézték meg a jelenlévők, akiknek számos alkalommal mosolyt csaltak arcukra a képkockák. Mielőtt a végzősök átvették diplomájukat, fogadalmat tettek. Az eskü szövegét Barta Dániel IV. évfolyamos végzős turizmus szakos diák olvasta elő társainak.

Mint ismeretes, a 2017 őszén elfogadott ukrán oktatási törvény átalakította az egyetemek és főiskolák diplomakiadási rendjét: a korábbi, központosított diplomakiadási folyamatot az egyetemek és főiskolák hatáskörébe utalták. A felsőoktatási törvény 7. cikkelye alapján Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma 525. számú, 2015. május 12-én kelt rendelete szerint a 2014–2015-ös tanévtől kezdődően Ukrajna minden felsőoktatási intézménye az új állami minták szerint készítheti el a diplomákat és azok mellékletét. A főiskola és az FSZI végzősei diplomájukat három nyelven kapják kézhez, amelyet Ukrajnában és külföldön egyaránt elismernek. A tizenöt diáknak Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektora és Soós Katalin igazgató asszony adta át az okleveleket.

A diplomák átadását követően a friss diplomásokat a harmadik évfolyamos turizmus szakos diákok köszöntötték az Álomvilág című dal eléneklésével, majd átadták az útravaló tarisznyákat.

Miután elhangzott a Gaudeamus igitur... diákhimnusz, Orosz Ildikó, a főiskola rektora mondott záróbeszédet. „Európa sok nép hazája, egymásra utalt népeké; különböző életutak és szokások, de egyetlen történelmi folyamat földje – mondta a friss diplomásokhoz szólva. – Az önök feladata lesz, hogy ezt a sok különböző életutat, ezt a sokszínűséget, amely jellemzi Európát – aminek része vagyunk –, megmutassák másoknak, hogy mindenki felismerje azt, hogy egyetlen történelmi folyamat földje vagyunk” – fogalmazott a rektor aláhúzva a jelentőségét annak, hogy „ha ez az ország Európába igyekszik, akkor az út csak rajtunk keresztül vezethet”. Útravalóul hozzátette: „Az a feladatunk, hogy tehetségünket megsokszorozva átadjuk.”

A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői kértek áldást a végzősökre és minden jelenlévőre.

Csuha Alexandra