Koszorúzással emlékeztek Esterházy Jánosra Prágában

2020. március 11., 08:57 , 997. szám

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetőjére emlékeztek múlt szombaton Prágában a csehországi magyarok.

A magyar szervezetek, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el a motoli köztemetőben, a csehországi kommunizmus áldozatainak központi emlékhelyén, ahol az emlékműre Esterházy János emléktáblája is felkerült.

Az emlékünnepséget, amelyre a politikus halálának 63. évfordulója alkalmából került sor, az öt éve alakult Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért szervezte meg. Megjelent Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete is. A koszorúzás után a néhány tucatnyi résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.

A temetői megemlékezést követően magyar nyelvű szentmisét tartottak a belvárosi Szent Henrik- és Kunigunda-templomban, amelyet Balga Zoltán plébános, a prágai magyar katolikus személyi plébánia vezetője celebrált. A templomban hetente tartanak magyar nyelvű miséket is.

Az Esterházy-megemlékezést idén összekötötték a csehországi magyar katolikus hívőknek a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésével.

A kongresszus Missziós Keresztje Dominik Duka prágai érseknek, a cseh katolikus egyház fejének kezdeményezésére ugyanis a hét végén, péntektől vasárnapig, a belvárosi Szent Henrik- és Kunigunda-templomban van felállítva. Dominik Duka bíboros a Missziós Kereszt tiszteletére vasárnap celebrál cseh nyelvű ünnepi szentmisét a templomban.

(MTI/Kárpátalja)