Ideiglenes vezetőket neveztek ki négy minisztérium élére

2020. március 12., 09:15

A miniszteri kabinet megbízott tárcavezetőt nevezett ki a gazdasági, a kulturális, az energetikai és az oktatási minisztérium élére – jelentette a korrespondent.net.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium élére a miniszteri kabinet Pavlo Kuhtát, a tárca első miniszterhelyettesét nevezte ki megbízott vezetőnek. Kuhta a minisztériumi tevékenységét megelőzően a Szvjatoszlav Vakarcsuk-féle Hang párt tagja volt. A tavaly nyári választásokon a 25. helyen szerepelt a párt listáján, de nem jutott be a Legfelső Tanácsba. Korábban 2015–2019 között a pénzügyminiszter, 2016–2019 között a miniszterelnök tanácsadója volt.

A kulturális minisztérium ideiglenes vezetésével a kormány Szvetlana Fomenkót bízta meg, aki 2016 óta a mindenkori kulturális miniszter első helyettese. A korrespondent.net emlékeztet, az előző tárcavezető, Volodimir Borogyanszkij elutasította az ajánlatot, hogy maradjon a tárca élén az új, Vadim Smihal vezette kormányban.

Az Energetikai és Környezetvédelmi Minisztérium ideiglenes irányításával a miniszteri Kabinet Vitalij Subint bízta meg. Subin a tárca előző vezetőjének, Olekszij Orzseljnek volt az első helyettese.

Az oktatási tárcát a 39 éves Jurij Poljuhovics, a történelemtudományok kandidátusa irányítja ezentúl megbízott vezetőként. 2014–2016-ban az oktatási és kulturális miniszter önkéntes tanácsadója volt. Az előző tárcavezető, Hanna Novoszad alatt miniszterhelyettesként dolgozott. Minisztériumi tevékenységével párhuzamosan előad a Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetemen.

Emellett a kormány Vaszil Mokant, a kormányzó Nép Szolgája párt parlamenti képviselőjét a miniszteri kabinet parlamenti kapcsolattartójává nevezte ki, aki a kormány és a Legfelső Tanács közötti kommunikációért felel.

(korrespondent.net/Kárpátalja)