Szigorú karantént vezetnek be Beregszászban, Munkácson és Ungváron

2020. március 16., 21:12 , 998. szám

Március 16-án ülésezett a technogén-ökológiai biztonsági bizottság Beregszászban, Munkácson és Ungváron is. Az ülésen hozott rendelet értelmében a karantén idején csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és az üzemanyagtöltő állomások dolgoznak majd.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere a megbeszélésen elmondta, hogy figyelembe véve Illja Jemec egészségügyi miniszter kérését a szórakoztató központok, vendéglátó-ipari intézmények működésének korlátozását illetően, a városi tanács úgy döntött, hogy további megelőző intézkedéseket vezetnek be a megyeszékhely területén. A rendelet értelmében 2020. március 17-től a következő intézményeket zárják be: mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak és más kulturális, illetve szórakozóhelyek; gyermekek számára kialakított szórakozóhelyek, klubok, játszóterek, sportpályák; fitness-klubok, edzőtermek, medencék, látványosságok; minden bolt, mely nem élelmiszerüzlet; bevásárló- és szórakoztató központok; kiskereskedelmi objektumok, piacok (kivéve az élelmiszerpiacokat); éttermek, étkezdék, szállók, a hotelek területén pedig a bárok, klubok, kávézók, diszkóhelyiségek, pubok.

A felsorolt intézmények tulajdonosait mindenképp figyelmeztetik a szabályok be nem tartása esetén járó felelősségre vonásról. Az élelmiszerüzletek, benzinkutak és gyógyszertárak vezetőségének biztosítania kell, hogy a helyiségekben ne tartózkodjon egyszerre sok vásárló.

A Munkácsi kistérség (OTH) területén szintén bezárták a fent említett intézményeket, továbbá a várat, a szépségszalonokat és a templomokat, ezenkívül az élelmiszerpiac is speciális üzemmódban fog majd működni.

 „Arra kérek mindenkit, hogy tartsák be a karanténi intézkedéseket, s csak szükség esetén hagyják el otthonaikat. Kiemelném, hogy kórházunk rendelkezik a szükséges felszereléssel: gyorstesztekkel, védőfelszereléssel, gyógyszerekkel és lélegeztetőgépekkel. A fiatalokhoz az lenne a kérésem, hogy gondoskodjanak szüleikről és nagyszüleikről, hiszen ők veszélyzónában vannak a járványt illetően. Az ő külvilággal való érintkezésüket minimalizálni kell” – mondta el Andrij Baloga, Munkács polgármestere.

Beregszászban is bezárnak a felsorolt intézmények és helyiségek, a város területén betiltották az utcai árusítást is, az utasszállító buszok sofőrjeinek felhívták a figyelmét a járművek fokozott tisztántartására és fertőtlenítésére. A Beregszászi Járási Állami Adminisztráció Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a bankok korlátozott hozzáféréssel dolgoznak majd. Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden munkahelyiségnél, mely nem zár be a karantén ideje alatt, ellenőrizni kell a dolgozók testhőmérsékletét, és alaposabban kell elvégezni a takarítási munkálatokat (fertőtlenítők használatával). Ezenkívül a falusi önkormányzatoknak ki kell jelölniük a koronavírus-gyanús személyek elkülönítésére szolgáló helyiségeket. Az egyházi vezetőket arra kérték, hogy amennyiben nem tudják lemondani a szentmiséket és istentiszteleteket, takarítsák ki többször a templomokat.

A karantén április 3-ig fog tartani.

(VV/karpat.in.ua)