Újabb erdélyi színházak jelentettek be online közvetítéseket

2020. április 1., 08:30 , 1000. szám

Újabb erdélyi színházak jelentettek be online közvetítéseket a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén idejére, amikor az intézmények kénytelenek szüneteltetni tevékenységüket.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán közölte, hogy ők is csatlakoznak az online közvetítések sorozatához, így elsőként a nemzetközi színházi világnap keretében tették elérhetővé két előadásukat: pénteken este 8 órától Giacomo Puccini operáját, a 2007-ben bemutatott Gianni Schicchi című előadásukat Silviu Purcarete rendezésében, valamint szombaton szintén 8 órától a 2000-ben, Tompa Gábor rendezésében bemutatott Moliére-darabot, A mizantrópot. Az előadások a színház Facebook-csatornáján voltak elérhetők az említett időpontokban és az azt követő 24 órában. A továbbiakban minden héten elérhetővé tesznek két előadást – olvasható a bejegyzésben.

A nemzetközi színházi világnap alkalmából – amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére 1962-től kezdődően minden évben március 27-én ünnepelnek meg – a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának művészei üzeneteket tolmácsoltak az intézmény honlapján, Facebook-, illetve Instagram-oldalán, valamint újabb elő­adás-felvételt láthatott a közönség. Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát vetítették online videótárukban.

A Kolozsvári Puck Bábszínház is elérhetővé tette online előadásait, az intézmény minden héten 4 bábelőadást közvetít, magyar nyelvű előadásokat hétfőn és szerdán 12 órától lehet nézni az intézmény Facebook-oldalán, ezeket szombaton és vasárnap megismétlik. A marosvásárhelyi Ariel Bábszínház is közölte, hogy rendszeresen elérhetővé teszi előadásait az intézmény Facbook-oldalán és Youtube-csatornáján.

(MTI/Kárpátalja)