Gulácsy Géza a Kárpátalja hetilapról

2020. április 2., 13:50 , 1000. szám

A Kárpátalja hetilap ezredik lapszámának megjelenése kapcsán Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója nyilatkozott, felidézve lapunk alapításának előzményeit.

A Kárpátalja hetilapnak hosszú előzménye van – kezdte visszaemlékezését Gulácsy Géza. A KMKSZ megalakulását követően létrejött a Kárpátalja lap, melyet Magyarországon szerkesztettek, s csak részben volt a Szövetség lapja. Egy ideig az említett lap látta el azt a feladatot, amelyet célul tűztek ki: tájékoztatni a magyarság eseményeiről a közvéleményt.

„A politikai fordulat bekövetkezte után rájöttünk, hogy nem létezik érdekmentes újságírás, s minden szervezetnek létre kell hozni a saját médiumait, melyeken keresztül a közvéleményt tudja formálni. Így került sor arra, hogy a KMKSZ megpróbálta elindítani saját lapját, amely nagyon szerény kezdetekből indult el. Először létrejött egy Kisújság nevezetű kiadvány, amit eleinte stencilgépen sokszorosítottunk. Egy év elteltével sikerült létrehoznunk Kacsur Gusztáv főszerkesztővel az élen a Kárpátaljai Szemle című újságot, ami már egy profibb lap volt. Ez a folyóirat, amely havonta jelent meg, hosszú ideig működött. 2000-ben fogalmazódott meg az az ötlet, hogy létrehozunk egy hetilapot. Tulajdonképpen egy hatalmas lélektani váltás történt, hiszen amikor egy havilapról áttérünk egy hetilapra, akkor mindenki félelemmel áll ahhoz, hogy hetente meg kell jelenni, ha törik, ha szakad. 2000 decemberében bocsátottuk ki a Kárpátalja hetilap próbaszámát. Ekkor Milován Sándor azzal a hasonlattal élt, hogy ez pont olyan, mintha lenne egy repülőgépünk egy gyenge kis motorral, amit lerúgtunk a szakadék pereméről, aztán meglátjuk, hogy tud-e repülni. Kiderült, a lap tud „repülni”, elindult, és egyre feljebb emelkedett, népszerűségre tett szert, s egy magas példányszámú hetilappá nőtte ki magát” – fogalmazott Gulácsy Géza.

A legmagasabb eddig elért példányszám meghaladta a 15 ezret. „Úgy gondolom, hogy ez a lap kulcsfontosságú volt abból a szempontból, hogy ez volt az egyetlen médium, amelyen keresztül a KMKSZ el tudta érni a kárpátaljai magyarságot” – húzta alá a KMKSZ alelnöke. Hozzátette: ma már sokkal többen tájékozódnak az interneten keresztül, ezért a papíralapú lapok fénykora már leáldozott. „Ezért aztán létrehoztuk a megfelelő portálokat, nemrég sikerült a TV21 Ungvár csatornát is elindítanunk, s ezeknek köszönhetően szélesebb spektrumban tudjuk tájékoztatni a közvéleményt” – szögezte le, hangsúlyozva: az alapot mindehhez a Kárpátalja hetilap jelentette.

„Alapvető, hogy a sajtónak becsületesen kell tájékoztatni a közvéleményt azokról a dolgokról, amelyek érintik. Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy idejében adjunk tájékoztatást” – mutatott rá.

Arról, hogy mennyire tud egy kisebbségi lap fennmaradni Ukrajnában, Gulácsy Géza így fogalmazott: „Ha az anyagi oldalát nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy minden médium, amelyik kisebbségi viszonyok között működik, az ráfizetéses, s csak úgy maradhat fent, hogy az anyaország megfelelően támogatja. Ez azonban megtérül, ugyanis ez egy kapcsolatot teremt a magyar néppel. A médiával kapcsolatos ukrán jogszabályi változások elég frissek. A nyelvtörvényt ugyan elfogadták, de végigvezetni még nem tudták az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendeleteket és szankcionálási mechanizmusokat, ezért valójában még nem tudjuk, hogy mi fog történni. Egyelőre egy nyelven adjuk ki a Kárpátalja hetilapot, amennyiben két nyelven kellene kiadni, az szinte megoldhatatlan feladatok elé állítana bennünket.”

„Néhány éve felmerült az az igény is, hogy jó lenne, ha az ukrán lakosságot is megfelelően tudnánk tájékoztatni, ugyanis rengeteg olyan ukrán nyelvű kiadvány van, amelyek félretájékoztatják az ukrán közvéleményt, elferdítik a történelmet, félremagyaráznak bizonyos dolgokat” – mondta Gulácsy Géza, tehát a hiteles magyar vélemény jelenlétének fontossága az ukrán közegben adott okot a Karpatszkij Objektiv ukrán nyelvű hetilap megalapítására, amely mára példányszámát tekintve a megyében a második számú, államnyelven megjelenő hetilap.

CsA/IA