Sztefanisina: Kevés a védőeszköz a kórházakban

2020. április 10., 10:12

Mintegy 200 ezer respirátor hiányzik az ukrán kórházakból, melyek ellátottsága egyéni védőeszközökkel 57% körüli – közölte Olha Sztefanisina, a nemzeti egészségügyi, orvosi ellátási és egészségbiztosítási parlamenti bizottság tagja, akit az Interfax-Ukrajina hírügynökség idéz.

„Közel 500 ezer biológiai védőöltözet és csaknem 200 ezer respirátor hiányzik a következő két hétre azokból az ukrán kórházakból, amelyek a COVID-19-cel dolgoznak. Általában az ország egészségügyi intézményei kevesebb mint 57%-ban vannak ellátva az orvosoknak szükséges védőeszközökkel. És ez csak annak a 230 kórháznak a szükséglete, akik a tegnapi állapot szerint bevitték adataikat a miniszteri kabinet adatbázisába. A valóságban ezek a számok még rosszabbak” – mondta el a képviselő a hírügynökségnek.

Sztefanisina megjegyezte, hogy azokban a régiókban, ahol a legtöbb a COVID-19-ben szenvedő beteg, az orvosoknak szükséges egyéni védőeszközöknek alig a fele áll rendelkezésre, így Ternopil megyében az 50%-a, Ivano-Frankivszk megyében a 43%-a.

A képviselő felhívta a figyelmet az egészségügyi intézmények felszereltségével kapcsolatos problémákra is. Szerinte különösen Kirovohrad és a Ternopil megyékben rossz a helyzet.

Sztefanisina idézte a Youcontrol rendszer adatait, ezek szerint Ivano-Frankivszk megyében az egyéni védőeszközök kilenc napra elegendőek, Herszon megyében csak hatra. Ternopil megyében a biológiai védőöltözetek egy napra, az eldobható szigetelőköpenyek pedig három napra elegendőek.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)