Távoktatási körkép: Sikerek, nehézségek és lehetőségek

2020. április 11., 17:09 , 1002. szám

Újabb hét telt el a karantén jegyében. A kárpátaljai oktatási intézményeknek ebből adódóan közel egy hónapja távoktatás keretében kell megvalósítaniuk a tananyagok átadását, számonkérését.

Távoktatási körkép sorozatunkban ez alkalommal a Nagyberegi Református Líceum és a Tiszakeresz­túri Oktatási-Nevelési Központ vezetői számolnak be a lehetőségekről és az eredményekről.

A Nagyberegi Református Líceumnak jelenleg 114 diákja van. Felkészítésükről az intézmény 23 tanára gondoskodik nap mint nap.

– Épp a tanítási nap kellős közepén voltunk, amikor kihirdették a karantént – emlékezik vissza Kovács András líceumigazgató. – Előtte már voltak híradások a karantén bevezetésének lehetőségéről, ezért próbáltunk előre gondolkodni, de úgy érzem, hogy erre a helyzetre nem lehet igazán felkészülni. Ennek ellenére líceumunk igazgatótanácsa az első napokban kidolgozta azt a komplex távoktatási csomagot, melynek segítségével március 16-tól jelenleg is folyik a tanítás a Nagyberegi Református Líceumban.

Három csatornát nyitottunk meg a tananyag hatékony átadására. Az első tájékoztató levélben, melyben a kialakult helyzet legfontosabb teendőit ismertettem, közreadtam az osztályfőnökök és az osztályelnökök elektronikus elérhetőségeit. Ez megnyitotta a tanárok és a diákok közötti közvetlen információáramlást, valamint a nagyobb méretű dokumentumok, videók részükre történő továbbításának lehetőségét. Levelet intéztem a szülőkhöz is, melyben kértem őket, ha lehetőségük van rá, saját magyarázatukkal segítsék a tananyag jobb elsajátítását. A Google Tanteremről (Classroom – a szerk.) sok jó értékelést lehetett olvasni, így ennek a kialakítása lett a második csatorna, mely elsősorban a számonkérésben van segítségünkre. Harmadikként létrehoztuk azt a felületet, amellyel az órarendnek megfelelően tudjuk megosztani a napi tananyagot minden osztály számára. Ez a legfontosabb csatorna, mely alapján a távoktatást rendszerben haladva tudjuk megvalósítani, ami nem okoz zavart, és jól követhető tanár, diák és a vezetőség számára is. A felületen a tanárok teljes hozzáférést kaptak az osztályok elektronikus mappáihoz, míg a diákok egy link megnyitásával tudják elérni és letölteni a számukra dátumok szerint küldött tananyagokat. Azt láttuk a legjobbnak, ha az addig megszokott órarendet vesszük alapul az oktatás megszervezéséhez, így a tájékoztató levelek mellett az órarendet is elérhetővé tettük a központi távoktatási felületünkön. A tanároknak az óra hivatalos megkezdéséig fel kell tölteniük a tananyagot. Lényegében óravázlatok, prezentációk, videók kerülnek fel, amelyek a téma hatékonyabb elsajátítását szorgalmazzák.

A tanároknak az óravázlataikat az eddigiekhez képest más, részletes formában kell elkészíteniük. A tananyagot átdolgozott vagy erre a célra készített prezentációkkal és videókkal igyekszünk érthetőbbé, önállóan is feldolgozhatóvá tenni. Az első hét tapasztalatai alapján a tanárnak az egy adott tanítási napra való felkészülésre sokszor nem volt elegendő egy nap, és a diákok sem tudták minden esetben időben elkészíteni a kapott feladatokat. Tény, hogy az az információmennyiség, melyet a tanárnak ilyen módon kell átadnia, a diáknak pedig átvennie, több időt vesz igénybe 45 percnél, így a szülőkre is komoly feladat hárult, főleg ott, ahol nemcsak egy gyerekkel kell foglalkozniuk.

Az első hét után következett a szünidő, amelyet magunk is fontosnak láttunk megadni, mivel a visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy a távoktatás a tanár, diák és a szülők számára is egyaránt kimerítő volt, szükség volt tehát a feltöltődésre.

– Hogyan tudják ellenőrizni a folyamatot?

– A diákoknak ugyanúgy vezetniük kell a füzeteiket, mint ha a líceumban lennének. Órai jegyzetet készítenek a feltöltött óravázlatok, prezentációk, videók és egyéb anyagok alapján, amelyeket befényképezve küldenek el tanáraiknak, akik így értékelni tudják az elvégzett munkát, a füzetvezetést, és jól követhetik a haladást is. A Google Tanterem mellett ebben a formában tudjuk határidőre bekérni a házi feladatokat is. Egyelőre jól működik ez a rendszer. Az eredményekből látszik, hogy mindegyik fél komolyan áll a feladathoz. A reál tantárgyaknál talán nehezebb a megértés, mert az nagyban függ a tanár magyarázatától. Sokat segítenek ebben a helyzetben a témát összefoglaló videók, hanganyagként és egyéb formában elküldött magyarázatok. Mindezeken túl folyamatosan adott a lehetőség a tanároktól való kérdezésre, a téma újramagyarázására interneten és telefonon egyaránt, hogy ne maradjanak le az anyaggal.

A diákoktól az osztályfőnökökön keresztül folyamatos visszajelzéseket várunk a távoktatás hatékonyságáról és a hatékonyságot növelő meglátásaikról. Jaró Eszter, 9. osztályos tanuló a következőket üzente elektronikus levelében:

„Áldás, békesség!

Ezúton küldöm a házi feladatokat, valamint véleményemet a távoktatásról. Meglátásom szerint leginkább a diák szorgalmán múlik a dolog, mert láthatjuk, hogy a tanárok igyekeznek minél többet beletenni egy-egy órai anyagba és minél hatékonyabban átadni a diákoknak azt. Talán a reál tantárgyaknál nehezebb picit a megértés számomra, mert ott sokat tud segíteni a tanár magyarázata. A magyar nyelvvel, úgy gondolom, azért könnyebb a dolgunk, mert nagyon hasonló témákat vettünk eddig is, és azt jól begyakoroltuk; az irodalomnál pedig sokat segítenek a videók, amik összefoglalják az adott témát. 

Ebben a helyzetben fontos, hogy foglalkozzunk a tantárgyakkal, bár sokszor előfordulhat, hogy esetleg valami elvonja a figyelmünket, és nagyon sokáig tarthat a jegyzetelés, ami egy idő után picit fárasztó, de meg lehet csinálni. Igaz, hogy sokszor van honvágyunk, de most már szinte mindenkinek hiányzik a líceum, és alig várjuk, hogy vége legyen ennek a helyzetnek, és visszamehessünk.”

Kardos Norbert, a Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központ igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy az iskola 21 pedagógusa az oktatott tantárgy és az adott korosztály sajátosságainak figyelembevételével igyekszik megtalálni a legjobb megoldást a távoktatás adta kihívásokra.

–  A legtöbb munkatársunk Facebook- és Messenger-csoportokat hozott létre tantárgyanként és korosztályonként. Ide töltik fel a tananyagot. Néhányan pedig, főleg a matematika esetében, a Google Classroomot használják. Ez a valós idejű kommunikáció és főleg a számonkérés miatt sokkal hatékonyabb. Ide akár teszteket is fel lehet tölteni, amelyeknek az eredményeit a rendszer összesíti is. Sok segítséget jelentenek a különböző internetes megosztó portálokon, a Mozaweben, YouTube-on lévő anyagok, videók, amelyek beilleszthetőek a mi tanmenetünkbe. Ezeken a felületeken igazgatóként én is látom, mennyire tudnak az adott formában együttműködni a tanárok és a diákok. Az első héten volt még rá példa, hogy egy-egy gyereket külön meg kellett szólítani, hogy vegye komolyan a feltöltött tananyagot és feladatot.

– A legkisebb korosztállyal hogyan sikerül megoldani a feladatot?

– Az elsősök esetében a tanító videochaten hívja a gyereket, s így ellenőrzi, hogyan megy az olvasás. Az alsósokkal nehezebb a feladat, mert ők, főleg az 1–2. osztályosok még nem tudnak önállóan tanulni. Az ő esetükben a szülőknek különösen fontos szerepük van.

Espán M.