Munkavállalás: ha majd a gazdaság helyreáll

2020. április 15., 21:59 , 1002. szám

Amint egyre nyomasztóbban nehezedik ránk a karantén, mind többen teszik fel a kérdést, mi lesz, ha egyszer majd normalizálódik az élet?

Az emberek aggodalma nem alaptalan, hiszen az állami foglalkoztatási szolgálat adatai szerint jelenleg mintegy hárommillió hivatalosan elhelyezkedett munkavállaló nem jár dolgozni, ugyanakkor pedig 34%-kal csökkent a betölthető munkahelyek száma. Egy minapi adat szerint a vállalatok 29%-a szünetelteti a tevékenységét Ukrajnában, további 6% pedig teljesen felszámolta a tevékenységét.

Így vagy úgy, de a karantén előbb-utóbb véget ér, s akkor ismét szükség lesz a munkavállalókra, állítják az optimisták. A pesszimisták szerint ugyanakkor a munka világa már soha nem lesz teljesen olyan, mint a járvány előtt volt.

Mikorra áll helyre az ukrán gazdaság? Erre a kérdésre jelenleg senki nem ismeri a választ, már csak azért sem, hiszen nem tudhatjuk, mikor ér véget a karantén.

Antonina Sztadnik, az UAPAY cég HR-főigazgatója szerint ehhez évekre lesz szükség.

„A karantén után nyilvánvalóan hatalmas gazdasági válsággal találjuk szembe magunkat, amelyeknek két fő tényezője lesz. Az egyik maga a karantén, vagyis sok vállalkozás leállása, aminek eredményeként egyes szakértők szerint a kis- és középvállalkozások akár 20%-a egyszerűen megszűnik. Másodszor, hatni fog a piacunkra a globális gazdasági válság. És semmi okunk feltételezni, hogy miután befejeződik a karantén, a munkaerőpiac gyorsan visszaáll a válság előtti korszakra. Nem áll vissza, mivel a gazdaság bizonyos ágazatainak helyreállása akár két évet is igénybe vehet – s ez is csak kedvező világpiaci konjunktúra, s ideális menedzselés esetén lehetséges a miniszteri kabinet, a Legfelső Tanács és az Elnöki Hivatal részéről” – állítja a szakértő.

Sztadnik felhívja a figyelmet, hogy idén, illetve a jövő év elején érdekes helyzet alakulhat ki a külföldi munkavállalókkal. Korábban sokan számíthattak az EU országaiban kínálkozó munkalehetőségekre, különösen olyankor, amikor az ukrán gazdaság ismét gyengélkedett, most azonban erre aligha lesz lehetőség, vagy lényegesen kevesebb ilyen alkalom adódik.

Olekszandr Hmelevszkij független szakértő, a közgazdasági tudományok kandidátusa a ukrajnai munkanélküliség jelentős növekedésével számol.

„A dolgozók kb. 5%-a máris elveszítette a munkahelyét. Több mint 30%-uk tartózkodik fizetetlen szabadságon. A betöltetlen álláshelyek száma máris egyharmadával csökkent. Ezenkívül dolgozók százezrei tértek vissza Ukrajnába. Ezért a munkaerőpiaci helyzet nagyon feszült. A karantén megszüntetése után a gazdasági fellendülés nagyon lassú lesz. A világban máris elkezdődött a gazdasági válság, amely nem ér véget a karantén megszüntetésével, és hatással lesz Ukrajnára. Az ukrán vállalatok egy része csődbe megy. Ezért arra kell számítani, hogy a munkanélküliség 12–15%-ra nő” – fejtette ki Hmelevszkij.

Jelenleg az országban komoly kereslet mutatkozik bolti eladók és futárok iránt, a többiek viszont egyelőre kénytelenek munka nélkül ülni. Okszana Ohneva, a Jooble munkakereső oldal toborzási és gyakorlati menedzsment vezetője rámutat, a karantén után a nulláról kell majd gyors rajtot venni.

„Az olyan tulajdonságokkal rendelkező emberek lesznek keresettek, mint amilyen a kreatív gondolkodás, a fogyasztóval való összehangolódás képessége, nagy alkalmazkodóképesség és rugalmasság. A marketing, üzletfejlesztési, értékesítési menedzserek, a pénzügyi elemzők és általában az elemzők, a toborzók lesznek keresettek, mivel ők képesek elindítani a vállalkozást” – mutat rá Ohneva.

Valentina Pucska, az EDSZ Engeneering HR-igazgatója jelezte, hogy amennyiben a karantén májusra is elhúzódik, az amúgy is nehéz helyzetbe került szolgáltatóiparban a kisvállalkozások egy része többé nem nyit ki. A korábban a szolgáltatásban foglalkoztatottak így olyan munkahelyeket pályázhatnak meg, amelyek iránt korábban nem érdeklődtek, ezzel is növelve a konkurenciát: ilyen a raktáros, a biztonsági őr, a fodrász, a kozmetikus, a nővér, az utcai javítómunkás stb.

„A munkavállalók azon része miatt, akik nem tudnak újra külföldre utazni dolgozni, valószínű, hogy kiegyenlítődik a helyzet a munkásszakmák piacán, mivel korábban folyamatosan hiány volt képzett káderekből” – mutatott rá Pucska.

(zzz)