Ukrajnában a karantén meghosszabbítását, de egyes korlátozások enyhítését javasolják

2020. április 21., 13:23

Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek – közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret.

Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt a minisztérium adatai szerint. A betegségből eddig 367-en gyógyultak fel. Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában.

Sztepanov hozzátette, hogy a karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja a minisztérium. Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést. Úgyszintén javasolja a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt a karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett, valamint testhőmérséklet-méréssel a bejáratnál.

„Indítványozunk még egyéb könnyítéseket is. Hangsúlyozom viszont, hogy szigorúan meg lesznek határozva, milyen feltételek mellett tehetők látogathatóvá bizonyos intézmények” – fűzte hozzá a miniszter.
Viktor Ljasko miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos kedden az 1+1 tévécsatorna reggeli műsorában kijelentette, hogy ha nem vezették volna be Ukrajnában a karantént és a vele járó korlátozásokat, mostanra a szimulációk alapján a COVID-19 betegek száma elérte volna a 180 ezret az országban.

Ruszlan Marcinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk polgármestere közben kedden a Facebookon arról írt, hogy zsúfolttá váltak a város kórházai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban több mint ötszáz koronavírusos beteg van, a megye a harmadik legfertőzöttebb területe az országnak.

Mint írta, jelenleg tizenöt COVID-19 beteg állapota súlyos. Az ortodox húsvéti ünnepek alatt öten hunytak el a város kórházaiban, kettőnél már igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, háromnál még várják a tesztek eredményét.

(MTI/hirado.hu)