A régi a jó vízóra, vagy az új?

2020. május 5., 10:26 , 1004. szám

„Kicserélték a vízórámat, mert állítólag időnként cserélni kell. Azóta hónapról hónapra rendre nagyobb fogyasztást mutat, mint azelőtt, s így persze nagyobb a számla is. Hívtam a vízműveket, de egyre csak ígérgették, hogy majd jönni fog az ellenőr, aki megnézi az órát. Amikor végre megjött az ellenőr, rövid vizsgálódás után közölte, hogy az órámnak semmi baja. Mutattam neki a számlákat, amelyeken jól látható volt, hogy mennyivel nagyobb a fogyasztásom most, mint a régi órával volt. Erre nevetve megkérdezte: honnan tudom, hogy nem a régi órám volt rossz, s mutatott kevesebbet a tényleges fogyasztásnál? Azzal zárta le az ügyet, hogy ha panaszom van, ellenőriztethetem az órát, de azt nekem kell megfizetni. Tényleg nekem kell fizetni az ellenőrzést is? Mi ilyenkor a teendő? Adjam bíróságra a vízműveket?”

– Sajnos nem zárható ki, hogy a vízművek képviselőjének van igaza, s ön a múltban a régi vízórával valóban azért fizetett kevesebbet, mint most az újjal, mert a régi mérőeszköz hibás volt. Így viszont a panasza alátámasztásának nincs egyéb módja, mint megvizsgáltatni az új mérőeszközt.

A vízórák ellenőrzése és hitelesítése rendszerint négyévente kötelező (lásd: Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями). Ha azonban a fogyasztónak panaszai merülnek fel a készülék működésével kapcsolatban, bármikor kérvényezheti az ellenőrzést. Az ellenőrzést kérvényezni kell. Figyeljen oda, hogy kérvényét szabályszerűen iktassák a vízműveknél, ugyanis a kommunális vállalatok ügyfélszolgálati irodáiban könnyen „elkallódhatnak” a lakossági panaszokkal kapcsolatos dokumentumok.

A szabályozás értelmében a vízóra a szolgáltatást igénybe vevő személy tulajdona, így minden, a mérőeszköz beszerzésével, ellenőrzésével, hitelesítésével, fel- és leszerelésével kapcsolatos kiadást neki kell állnia.

Amennyiben a vízóra metrológiai ellenőrzése alátámasztja az ön gyanúját, máris jól jár, hiszen nem kell többé indokolatlanul magas vízdíjat fizetnie. Ezenkívül, ha beigazolódik, hogy a hibás mérőeszköz miatt ön hosszabb ideje a ténylegesen elfogyasztott vízmennyiségnél többért fizetett, elvben arra is lehetősége nyílik, hogy kártérítést kérjen a szolgáltatótól. Amennyiben viszont a szolgáltató nem hajlandó önként fizetni, a bírósághoz kell fordulnia, ahol az ön feladata bizonyítani, hogy a túlszámlázás kinek a hibájából következett be. Ehhez szüksége lesz egyebek mellett a metrológiai ellenőrzés eredményéről kiállított dokumentumra is.

Azt tanácsolnám a levélírónak, hogy csak a legvégső esetben menjen perre a vízművekkel – tehát miután a hivatali ügyintézés lehetőségeit kimerítette –, ha viszont rászánja magát, mindenképpen fogadjon ügyvédet.

hk