Önállósították magukat a polgármester emberei?

Továbbra is Csapon köt ki a técsőiek szemete

2020. május 20., 09:47 , 1007. szám

Május 12-én a Csapi Városi Tanács és a Tiszaásványi Községi Tanács képviselői Ferkó Csaba tiszaásványi polgármester vezetésével feltartóztattak egy szemetesautót a csapi szeméttelep bejáratánál. A hulladékszállító teherautót a városi tulajdonban lévő Csisztij Csop cég bérli egy técsői vállalkozótól. A gépkocsivezető nem volt együttműködő, közölte az őt feltartóztató önkormányzati képviselőkkel, hogy lejárt a munkaideje, bezárta a járművet, és elsétált a helyszínről. Később a polícia járőrei, majd a nyomozók is a helyszínre érkeztek, előkerítették a sofőrt, akit kihallgattak, akárcsak Rosztyiszlav Petruskót, a Csisztij Csop vállalat igazgatóját. A teherautót zárolták, és nem engedték a szeméttelepen kiüríteni.

Ferkó Csaba, Tiszaásvány és Tiszaújfalu polgármestere az eset kapcsán a Kárpátaljának elmondta, hogy ősz óta hat-hétszeresére nőtt a szemétlerakó területén felhalmozott háztartási hulladék mennyisége, hisz lassan egy éve Técsőről és a Técsői járásból is oda szállítják a szemetet hatalmas konténerekkel. Bonyolítja a helyzetet, hogy Csap város hulladékkezeléssel foglalkozó cége, a Csisztij Csop által üzemeltetett szemétlerakó telep tiszaásványi területen van, ahová ma már az ásványiak és tiszaújfaluiak egyénileg be sem vihetik a portájukon keletkezett háztartási hulladékot, csak hetente kétszer szervezetten teheti ezt meg a községi tanács. Kezdetben még az átadott földterületért cserébe a csapi önkormányzati cég szerződésben ingyen vállalta az ásványiak szemetének elszállítását, de valójában soha nem vitték el ingyen. Ferkó Csaba polgármester az előzményeket boncolgatva elmondta: „Még szeptemberben hívta fel a figyelmemet egy helyi lakos, hogy nagy konténerekkel, messziről szállítanak ide szemetet. A teherautók mindig korán hajnalban, illetve hétvégenként jönnek. A helyi tanács képviselőivel feltartóztattam egy teherautót, a sofőr elmondta, hogy a técsői járási Neresznyicéről hozta ezúttal a hulladékot, ami szerinte teljesen legális, erre neki engedélye van. Meghívtuk az eset miatt egy októberi tanácsülésünkre Rosztyisz­lav Petruskót, a Csisztij Csop igazgatóját, aki úgy magyarázta a dolgot, hogy a szemetesautójukat javítják, azóta egy Kosztyevics nevű técsői magánvállalkozótól bérelnek egy másikat. A bérleti díjat pedig természetben fizetik, megengedik neki a técsői szemét Csapra szállítását.”

A Tiszaásványi Községi Tanács november 6-án hivatalos levélben fordult Csap polgármesteréhez, amelyben dokumentumokat kértek, annak igazolására, hogy a csapiak jogszerűen használják-e a község földjét, valamint kérték a técsői vállalkozóval kötött szerződés másolatát. A levélre Valerij Szamardak máig nem válaszolt. Viszont a városi tanács felállított egy rendkívüli bizottságot a városüzemeltetési vállalatok ellenőrzése céljából, amelynek Balogh Oszkár, a helyi tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Csap korábbi alpolgármestere lett az elnöke. Ezzel együtt a Csapi Városi Tanács határozatban tiltotta meg a hulladék más településekről Csapra történő szállítását.

Ferkó Csaba kifejtette: „A csapiak egy 2001-es tanácsi határozatunkra hivatkoznak, amellyel állítólag átadtuk nekik a kérdéses kéthektáros területet. Viszont a községi tanács archívumában ennek nem találjuk semmilyen nyomát. Egyéb velük kötött szerződéseink is lejártak még 2011-ben, azóta nem írtak velünk alá semmilyen megállapodást.”

„Tanácsi határozat ide vagy oda, egy kis trükkel folytatódott a técsői szemétnek a tiszaásványi határba szállítása. Técsőről egy ungvári hangárba vitték a háztartási hulladékot, majd onnan hozta Csapra a csapi szemetesautó – meséli Ferkó Csaba polgármester. – Márciusban megint lebuktak. Most már úgy csinálják, hogy délután Ungvárról a csapi kommunális vállalat telephelyére megy a szemétszállító teherautó, majd onnan korán reggel a szeméttelepre. Ezt lepleztük le ezúttal, s bízom abban, hogy Csap részéről történik végre valami határozott lépés az ügyben. Illetve levélben jeleztük mindezt az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal felé is. Felháborítónak tartom a kialakult helyzetet, illetve azt is, hogy a mi földünket szennyezik, és ebből nekünk mostanra semmilyen előnyünk nincs.”

Megkérdeztük Balogh Oszkárt, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjét, aki mint már említettük, egyben a városüzemeltetési cégek ellenőrzésére létrehozott rendkívüli bizottságot is vezeti, munkatársunknak dokumentumok alapján pontosította: „A Tiszaásványi Községi Tanács 2001. február 3-ai határozatával, a település földterületének Csap várossal határos részén, két hektárt átadott a városnak kommunális szemét ideiglenes lerakására és tárolására 25 évre. A Tiszaásványt és Tiszaújfalut irányító községi tanács a Csapi Városi Tanács kommunális osztályával kötött erre vonatkozóan szerződést, majd évente külön szerződéseket kötöttek az akkori ásványi polgármesterrel, Horváth Ferenccel, amelyben városunk jelenleg felszámolás alatt álló kommunális osztálya a területért cserébe vállalta, hogy ingyen elszállítják a szemetet Tiszaásványból. Az említett szerződéseket képviselőtársaimmal áttekintettük, fénymásolataik a birtokomban vannak.

A rendkívüli bizottság vizsgálata után megállapítottuk, hogy korábban egy szlovák cégtől kapott, korszerű, Volvo típusú hulladékelszállító autónkat tavaly augusztustól egy Kosztevics nevű, técsői vállalkozónak adták át, és jelenleg egy munkácsi telephelyen van. Ott javítják, de azóta sem sikerült rendbe hozni. Érdeklődtünk a munkácsi szerviz munkatársaitól, akik szerint a szemetesautónk most is menetkész, a sebességszekrény felújítására lenne szükség, ami kb. nyolcezer hrivnyába kerülne. Papíron viszont a kocsit mindössze 150 ezer hrivnyára értékelték, és a szerződésbe azt is belefoglalták, hogy ha nem sikerül ennél olcsóbban felújítani, akkor ott marad az autó a munka ellenértékeként. Magyarán Csap városnak ezt a korszerű tehergépkocsiját »le akarják nyúlni« – ez a megállapításunk, más szavakkal ugyan, de szerepel a bizottság által leírt jegyzőkönyvben is. Kitalálták, hogy amíg javítják a mi autónkat, addig a Konsalting nevű, a técsői szemét elszállítását végző cég ad bérbe Csapnak napi 3750 hrivnyáért egy másik szemetesautót. A bérleti díjat pedig ki sem kell fizetni, annak fejében hoznak szemetet a mi szeméttelepünkre. Ez tavaly augusztus óta folyik, azóta hordják ide a técsői szemetet. A Csisztij Csop igazgatója kezdetben tagadta, hogy ez igaz lenne. 2019 novemberében bizonyítást nyert, hogy igaz a híresztelés, sőt még szerződés is van, ráadásul az elején még átadási jegyzőkönyvek is keletkeztek, hogy hány köbmétert hozott egy-egy teherautó. Még novemberben a városi tanács felszólította Rosztyiszlav Petruskót, a Csisztij Csop igazgatóját, hogy fejezzék be a szemét importját – erre ígéretet kaptunk. Azt követően már egy ungvári hangár közbeiktatásával szállították ide a szemetet. Ez a kérdés felmerült idén márciusban, majd a mostani eset után a Csapi Városi Tanács május 18-i, legutóbbi ülésén is, ahol kezdeményeztük Rosztyiszlav Petruskónak és Igor Hizsannak, a területért felelős alpolgármesternek a leváltását, hisz Valerij Szamardak polgármester ezúttal is rájuk hárította a felelősséget. A tanácsülésen az alpolgármester nem válaszolt a neki feltett kérdésekre, szerinte ő nem köteles a képviselők kérdéseire válaszokat adni” – magyarázta a helyzetet Balogh Oszkár.

A felelősök leváltása mellett a képviselők kérték, hogy kerüljön vissza a város szemetesautója Csapra, mondjanak fel minden szerződést a técsői vállalkozóval, és ne kerülhessen több szemét onnan a csapi szemétlerakóba. Ugyanis ha megtelik a szemétlerakó, nehéz helyzetbe kerül a város, az akkor felmerülő tetemes költségeket ugyancsak a csapiaknak kell majd kifizetniük.

Azt már elképzelni is nehéz, hogy miként jöhetnek ki jól ebből a helyzetből a tiszaásványiak. Megtehetnék mondjuk, hogy egy tanácsi határozattal megsemmisítik a 2001-es határozatukat, és visszaveszik Csaptól a földterületüket. Csakhogy akkor mit kezdenek azzal a hatalmas mennyiségű hulladékkal, amelynek a kezelését nem lennének képesek finanszírozni. Mindenesetre megdöbbentő az a cinizmus, amit Csap polgármesterének emberei megengednek maguknak a saját városuk önkormányzatának választott képviselőivel szemben  – ez nem válik az ukrán önkormányzatiság dicsőségére.

Badó Zsolt