Vincze Loránt: Méltányos az Európai Bizottság döntése az aláírásgyűjtés meghosszabbításáról

2020. május 27., 08:55 , 1008. szám

Enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja Vincze Loránt néppárti európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság döntését, mely szerint fél évvel meghosszabbítják a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének az időtartamát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának nyilatkozatát a szövetség közleménye idézte. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő politikus azért tartotta méltányosnak és igazságosnak a döntést, mert – mint fogalmazott – a legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, ami jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papíralapú aláírásgyűjtést.

Vincze Loránt arra emlékeztetett, hogy március 17-én jelentéstevői minőségében kérte Vera Jourová alelnököt és Ilze Juhansone főtitkárt, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt megszorító intézkedések miatt az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Ezt később több polgári kezdeményezés polgári bizottsága és más EP-képviselők is kérvényezték.

Az RMDSZ összefoglalója szerint az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre. További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik, ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

Az EB friss döntéseit még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie.

(MTI/Kárpátalja)