ZNO: Csak az egészségesek vizsgázhatnak

2020. május 27., 09:17 , 1008. szám

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium a napokban közölte az idei külső független értékelés (ZNO) lebonyolításának dátumait. Egyben azt is megtudhattuk, hogy a külső független értékelésen (ZNO), az egységes felvételi vizsgán és az egységes szakmai felvételi teszten csak azok a személyek vehetnek részt, akiknek testhőmérséklete nem haladja meg a 37,2 fokot, nem mutatják légúti megbetegedések tüneteit és védőmaszkot viselnek. Egy az elnöki hivatalban hétfőn megrendezett tanácskozáson az óvodák újranyitása is szóba került.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tesztírásra a következő napokon kerül sor: matematika – június 25.; ukrán nyelv és irodalom – június 30.; fizika – július 2.; spanyol, német, francia nyelvek – július 6.; angol nyelv – július 7.; történelem – július 9.; biológia – július 13.; földrajz – július 15.; kémia – július 17.

A külső független értékelés eredményeit legkésőbb július 29-ig teszik közzé.

Ugyancsak a napokban ismertették a vizsgák lebonyolítására vonatkozó, a járványhelyzet miatt megfogalmazott ajánlásokat. Ezek szerint a tesztírás megkezdése előtt megmérik a vizsgázók és a lebonyolításba bevont személyek testhőmérsékletét, s ellenőrzik, hogy mutatják-e légzőszervi megbetegedések tüneteit. A tesztírásban csak azok vehetnek részt, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,2 fokot, nem mutatják légzőszervi megbetegedések tüneteit (köhögés, orrfolyás, torokfájás, általános gyengeség), továbbá viselnek maszkot vagy légszűrőt, amelyek eltakarják az orrukat és a szájukat.

A tesztírásra kijelölt helyszíneknek egyebek mellett a következő követelményeknek kell megfelelniük: a résztvevők közötti távolságnak legalább 1,2 méternek kell lennie; az épület bejáratánál lehetőséget kell biztosítani a kézfertőtlenítésre; a mosdókat folyékony szappannal és papírtörülközővel kell ellátni; a tesztírás során – jó idő esetén – javasolt ablakot nyitni zárt bejárati ajtó mellett; az épületbe nem léphetnek be kísérő személyek – a rokkantak kísérőinek kivételével; a tesztírás előtt és után legalább 30 percig szellőztetik a helyiségeket, a tesztírás után fertőtlenítenek is. A maszk viselését a tesztírás teljes időtartamára kötelezővé tették.

Hétfőn Volodimir Zelenszkij elnöknél tanácskozást tartottak a Covid–19 terjedésének megakadályozásával kapcsolatos kérdésekről, ahol a ZNO megrendezése is szóba került. Az államfő hivatalos weboldalán megjelent tájékoztatás értelmében a tanácskozáson hangsúlyozták, hogy a fertőzések elkerülése érdekében a külső független értékelést egyértelmű szabályok alapján kell lebonyolítani. A tesztírás során a helyiségben nem tartózkodhat 10 személynél több.

Ugyanakkor az osvita.ua portál emlékeztet, az Oktatási és Tudományos Minisztérium által meghatározott szabályok értelmében a ZNO idején a tanteremben 15 résztvevő és két „instruktor” tartózkodhat. A résztvevők ültetési rendjét úgy kell meghatározni, hogy leg­alább 1,2 méter legyen közöttük a távolság. A közegészségügyi főorvos ugyancsak múlt héten kiadott ajánlásai eleve nem tartalmaznak megkötést arra vonatkozóan, hányan tartózkodhatnak egyidejűleg a vizsgateremben, csupán az 1,2 méteres ültetési távolság betartásáról rendelkeznek.

Az elmúlt napokban számos kérdést vetett fel az óvodák újranyitása. Az Elnöki Hivatalban rendezett tanácskozáson ezzel kapcsolatban megerősítették, hogy a miniszteri kabinet engedélyezi az óvodák működésének újraindítását.

„Az óvodák működésének fő feltétele az egészségügyi és higiéniai előírások betartása lesz. Ez azt jelenti, hogy az óvodák megnyílhatnak, de nem kötelesek ezt tenni, ha nem készek fogadni a neveltjeiket, nem rendelkeznek elegendő védőfelszereléssel, hőmérővel és egyéb szükséges eszközzel a gyermekek védelmében” – olvasható a tanácskozásról kiadott közleményben.

Korábban az Oktatási és Tudományos Minisztérium jelezte, hogy az óvodák megnyitásáról az egyes megyék önállóan dönthetnek a járványhelyzet alakulásának függvényében.

(ntk)